Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Zdrowe śniadanie w nowym roku szkolnym

Zdrowe śniadanie w nowym roku szkolnym

Wrześień oznacza powrót do szkolnych obowiązków po dwóch mie-siącach wakacyjnej beztroski. Uczniowie wchodzą do klas wypoczęci i zaopa-trzeni w nowe zeszyty, szkolne przybory, podręczniki. W ich tornistrach czy plecakach nie może jednak zabraknąć jeszcze jednego istotnego elementu – drugiego śniadania.

25 Wrz 2023 S.Z.
Przekąski parówkowe z różnych stron świata

Przekąski parówkowe z różnych stron świata

Parówki znamy wszyscy i wydaje nam się, że ta popularna wędlina jedzona na śniadanie, kolację, a nawet obiad już niczym nie potrafi nas zaskoczyć. A jednak lekka zmiana sposobu jej podania, czy wzbogacenie o jakiś dodatek potrafi skutecznie odmienić oblicze tej popularnej kiełbaski...

04 Wrz 2023 S.Z.
Kiedy pokochaliśmy kiełbasę, czyli o polskich tradycjach wędliniarskich

Kiedy pokochaliśmy kiełbasę, czyli o polskich tradycjach wędliniarskich

25 sierpnia obchodziliśmymy Dzień Polskiej Żywności. Wśród produktów, z których słynie nasz kraj z pewnością znajdują się wędliny. Polska kiełbasa czy tradycyjna szynka są znane na całym świecie. A jaka jest ich historia? Ich obecność w naszym menu traktujemy dziś jako coś normalnego, ale nie zawsze były tak łatwo dostępne. Przeciwnie - jeszcze niedawno stanowiły rarytas, a możliwość ich jedzenia świadczyła o statusie materialnym i społecznym.

27 Sie 2023 S.Z.
Letnie smaki Big-Active – idealne na wakacje

Letnie smaki Big-Active – idealne na wakacje

Świat herbat jest niezwykle bogaty, pełen odmian, smaków i aromatów. W tej różnorodności gatunków bez trudu możemy znaleźć ulubiony wariant na każdy, także letni dzień. W wakacyjny klimat doskonale wpisują się ich lżejsze rodzaje – takie jak herbata biała, nazywana „królową delikatności” czy herbatki owocowe, zaskakujące oryginalnymi kompozycjami składników. Szeroki wybór takich produktów proponuje marka Big-Active, a każdy z nich stanowić będzie idealne dopełnienie wakacyjnych, pełnych przyjemności chwil.

07 Sie 2023 S.Z.
Sprawdzamy najlepsze składniki na dania grilla!

Sprawdzamy najlepsze składniki na dania grilla!

Grillowanie nie musi ograniczać się do smażenia kiełbasek i karkówki. Coraz częściej przypomina ceremonię, do udziału w której zapraszamy członków rodziny lub przyjaciół. Za każdym razem chcemy ich zaskoczyć nowym, autorskim przepisem, jednak czasem warto posłuchać sprawdzonych rad. Jak i co smażyć na ruszcie, by wydobyć z grillowanych potraw wszystko, co najlepsze? Podpowiadamy.

14 Cze 2023 S.Z.
Pochwała pierwszego posiłku

Pochwała pierwszego posiłku

Śniadanie zjedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak – to znane powiedzenie podkreśla rolę, jaką zawsze przypisywano pierwszemu, porannemu posiłkowi. Przypominamy, dlaczego powinniśmy rano jeść i przede wszystkim, co powinno znaleźć się na naszym stole.

06 Maj 2023 S.Z.
3 sposoby na obiad bez smażenia

3 sposoby na obiad bez smażenia

Co zrobić dziś na obiad? To pytanie zadajemy sobie nieraz kilka razy w tygodniu. Niby możliwości jest wiele, ale właśnie tutaj jest największy problem, bo najlepiej, gdyby było szybko, ale jednocześnie smacznie i zdrowo. Spełnienie tych 3 kryteriów w jednym daniu nie jest takie łatwe, ale naprzeciw wychodzą pomysły na obiady bez smażenia – z piekarnika. Co warto przygotować?

01 Maj 2023 S.Z.
Przyszła wiosna, czas na piknik!

Przyszła wiosna, czas na piknik!

Dni coraz cieplejsze, świat wiosennie zmienia swoje oblicze, rozkwita... Idealnym sposobem spędzania czasu na świeżym powietrzu jest oczywiście piknik. Słońce, zieleń, szum wiatru czy wody i towarzystwo bliskich osób – czyż do szczęścia potrzeba czegoś więcej? Tak – koszyka piknikowego wypełnionego pysznościami!

28 Kwi 2023 S.Z.
Do grillowania... Gotowi... Start!

Do grillowania... Gotowi... Start!

Wreszcie nadeszła długo oczekiwania wiosna... Dni są cieplejsze, zieleni się wokół, a to zachęca do spędzania czasu na zewnątrz. Można robić to na wiele sposobów, jednym z najbardziej lubianych jest grill w gronie przyjaciół i znajomych. Mamy dla was kilka kulinarnych porad, z którymi warto zapoznać się zanim postanowicie upiec coś na ruszcie.

22 Kwi 2023 S.Z.
Szlachecki mazurek na Wielkanoc

Szlachecki mazurek na Wielkanoc

Mazurek wziął swoją nazwę od mieszkańców Mazur i chociaż kojarzymy go jako tradycyjny wielkanocny przysmak, to pochodzi od tureckiego deseru baklawa. Na polskich stołach pojawił się w XVII wieku i początkowo były to przede wszystkim bogate i suto zastawione stoły szlacheckie.

05 Kwi 2023 S.Z.
Jajko w wielkanocnych tradycjach

Jajko w wielkanocnych tradycjach

Wielu Polakom kojarzy się przede wszystkim ze świętami Wielkanocy, ale w rozmaitych wierzeniach, filozofiach i tradycjach pojawiało się już od czasów starożytnych. Jajko, bo o nim mowa, to uniwersalny symbol odradzającego się życia i nadchodzącej wiosny. Sprawdziliśmy, jak wykorzystywane jest w tradycjach wielkanocnych różnych krajów.

02 Kwi 2023 S.Z.
Jak upiec i udekorować tort? Porady dla początkujących cukierników

Jak upiec i udekorować tort? Porady dla początkujących cukierników

Każdy może zacząć swoją przygodę z cukiernictwem i upiec tort, który zadowoli zarówno autora, jak i tych, którzy będą mieli okazję go spróbować. Obchodzony 15 marca Dzień Piekarza i Cukiernika to dobra okazja na zaczerpnięcie inspiracji i przygotowanie wypieku w oparciu o wskazówki ekspertki w pieczeniu tortów.

15 Mar 2023 S.Z.
Jak prawidłowo przechowywać jaja

Jak prawidłowo przechowywać jaja

Jajo to produkt zaskakująco trwały. Może być pyszne i w pełni wartościowe przez miesiąc, a nawet dwa miesiące od daty zniesienia! Jak to możliwe? Wystarczy przestrzegać kilku za-sad. Przygotowaliśmy krótki poradnik na temat tego, jak bezpiecznie i prawidłowo prze-chowywać jaja – te surowe i te ugotowane.

04 Mar 2023 S.Z.
Aby dłużej było smaczne – o przechowywaniu mięsa i wędlin

Aby dłużej było smaczne – o przechowywaniu mięsa i wędlin

Właściwe przechowywanie mięsa i wędlin to niezwykle istotna kwestia, mająca ogromny wpływ nie tylko na smak produktów, ale przede wszystkim na obecność niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów. Zatem jeśli chcemy jeść pewne i świeże produkty mięsne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach dotyczących przechowywania.

03 Mar 2023 S.Z.
Ułożenie ma znaczenie, czyli o wędlinach na świątecznym stole

Ułożenie ma znaczenie, czyli o wędlinach na świątecznym stole

Święta wielkanocne to uroczysty czas, który spędzamy zwykle w towarzystwie bliskich. A ponieważ przeważnie celebrujemy go siedząc za stołem, warto zadbać o atrakcyjne podanie świątecznych przysmaków. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać, układając na półmiskach wędliny, aby osiągnąć jak najlepszy efekt.

01 Mar 2023 S.Z.
10 wskazówek, które pomogą przygotować idealne pączki na tłusty czwartek

10 wskazówek, które pomogą przygotować idealne pączki na tłusty czwartek

Już niedługo czeka nas wielkie święto łasuchów i nie tylko – tłusty czwartek. To wtedy nie liczymy kalorii, delektując się słodkimi wypiekami. Do najpopularniejszych należą pączki, oponki i faworki. Można kupić je w cukierni, ale o wiele większą satysfakcję daje ich samodzielne przygotowanie. Sprawdź nasze wskazówki, które ułatwią to zadanie!

12 Lut 2023 S.Z.
Ajvar Podravka – pierwszy na rynku w wygodnej butelce squeeze

Ajvar Podravka – pierwszy na rynku w wygodnej butelce squeeze

Z myślą o konsumentach marka Podravka nieustannie szuka rozwiązań, aby zapewnić im pełną przyjemność i wygodę podczas gotowania. Dlatego od teraz, dobrze znany Ajvar Podravka dostępny jest także w nowym opakowaniu w postaci wygodnej butelki squeeze. Jest to pierwsze tego rodzaju rozwiązanie dla Ajvaru dostępne na rynku i niesie ze sobą wiele korzyści.

06 Lut 2023 S.Z.
Śniadaanie mistrzów - Robert Makłowicz i Karol Okrasa wspólnie w Kuchni

Śniadanie mistrzów - Robert Makłowicz i Karol Okrasa wspólnie w Kuchni Lidla

Mistrzowskie śniadanie w stylu Karola Okrasy czy Roberta Makłowicza? Swoje pomysły na posiłek z wykorzystaniem jajek zaprezentowały jedne z najbardziej lubianych i utalentowanych gwiazd kulinarnych. Relacja ze wspólnego śniadania już jest na kanale Kuchnia Lidla – wypróbuj przepis mistrzów we własnym domu!

05 Lut 2023 S.Z.
Krótki przewodnik po wieprzowinie

Krótki przewodnik po wieprzowinie

Wieprzowina to mięso bardzo popularne w polskiej kuchni, które może być wykorzystywane do tworzenia wielu potraw i wędlin. Często zdarza się jed-nak, że zapominamy, do jakich zastosowań najlepiej nadają się konkretne części półtuszy wieprzowej. Zapraszamy na krótki przegląd, który pomoże lepiej zorientować się w temacie.

02 Lut 2023 S.Z.
Kulinarne trendy na rok 2023. Na topie oszczędzanie, funkcjonalność i retro smaki

Kulinarne trendy na rok 2023. Na topie oszczędzanie, funkcjonalność i retro smaki

Minione miesiące stały pod znakiem matchy, roślinnych alternatyw mięsa i dań w wersji air fry, na punkcie których oszalał cały świat. Wraz z podsumowaniem roku przychodzi również pora na przewidywania, co nas czeka w przyszłości — tanie gotowanie, eko nawyki, a może rezygnacja z większości sprzętów kuchennych? Które trendy i zwyczaje jedzeniowe będą królować w nowym roku?

07 Sty 2023 S.Z.