Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Świąteczny stół Polaków nie taki tradycyjny? Po wielkanocnym śniadaniu...

Świąteczny stół Polaków nie taki tradycyjny? Po wielkanocnym śniadaniu pizza, a do sałatki wege majonez

Kulinarne rytuały są nieodłączną częścią wielkanocnych tradycji. Jednak czy na stołach Polaków jest miejsce tylko na tradycyjne dania? Jak pokazują dane Glovo – niekoniecznie. W Wielką Sobotę dalej chętnie korzystamy z zamówień na wynos. Dominują frytki, kebab czy pizza, ze wzrostem nawet o kilkaset procent w porównaniu do zwykłego weekendu. Z kolei w zamówieniach zakupów spożywczych pojawił się ciekawy trend. Do „wojen majonezowych” dołącza nowy konkurent w postaci opcji wege.

18 Kwi 2025 S.Z.
Czekolada w stylu dubajskim hitem internetu. Czy podbija też delivery?

Czekolada w stylu dubajskim hitem internetu. Czy podbija też delivery?

Czekolada to nie tylko smak, ale stan ducha. 12 kwietnia przypada Dzień Czekolady – to doskonała okazja, aby bez wyrzutów sumienia zanurzyć się w słodkich przyjemnościach. Glovo zdradza, co Polacy zamawiają najczęściej, ile są w stanie zapłacić za czekoladowe rarytasy – z pistacjowym szaleństwem na czele.

11 Kwi 2025 S.Z.
Eksperci prognozują. Ceny jaj w sklepach wzrosną przed świętami. Będzie drożej niż rok temu

Eksperci prognozują. Ceny jaj w sklepach wzrosną przed świętami. Będzie drożej niż rok temu

Zarówno w styczniu, jak i w lutym ceny jaj wzrosły rdr. dwucyfrowo. Wstępne wyniki z marca też na to wskazują i świadczą o tym, że produkt coraz bardziej drożeje. W tym miesiącu jajko w sklepie kosztowało średnio już nieco ponad złotówkę. Nie brakuje opinii, że w kwietniu trzeba będzie za nie zapłacić o 10-15% więcej niż rok wcześniej. Eksperci wymieniają kilka przyczyn tej sytuacji, w tym epidemię ptasiej grypy, zmniejszenie liczby kur niosek, a także wysokie koszty produkcji. I uważają, że przyszłość rynku jaj w Polsce będzie w dużej mierze zależała od sytuacji epizootycznej zarówno w kraju, jak i za granicą. Natomiast najnowsze dane o promocjach sugerują dużą niepewność sieci handlowych w zakresie cen jaj na okres wielkanocny.

26 Mar 2025 S.Z.
Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy...

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie egzotyczne, to jej przyrządzenie nie sprawi najmniejszej trudności nawet początkującym. Ugotowane wcześniej macki ośmiornicy od PESCA NORD są gotowe do spożycia zaraz po rozmrożeniu, w związku z czym stanowią nie tylko szybki posiłek, ale też bogate źródło wysokowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, a także kwasów Omega-3, EPA i DHA.

25 Mar 2025 S.Z.
Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie...

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia?

Szczęście ma wiele smaków, ale jeden z nich wyjątkowo popularny – kremowy, kawowy i delikatnie słodki. 20 marca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Szczęścia, a dzień później – Międzynarodowy Dzień Tiramisu. To przypadek czy dowód na to, że comfort food, a zwłaszcza ten włoski deser, jest jednym z najprostszych i najbardziej skutecznych sposobów na poprawę nastroju? Dane Glovo pokazują, że dla tysięcy Polaków odpowiedź jest jednoznaczna – w ciągu ostatniego roku zamówienia tego włoskiego deseru wzrosły aż o 33%.

23 Mar 2025 S.Z.
Kobiety, które kształtowały sukces marki E.Wedel

Kobiety, które kształtowały sukces marki E.Wedel

Historia marki E.Wedel to nie tylko dzieje wybitnych przedsiębiorców, ale także kobiet, które miały ogromny wpływ na rozwój firmy i jej wartości. Od samego początku działalności ich rola była kluczowa – zarówno w zarządzaniu, jak i podejmowaniu odważnych decyzji biznesowych. Z okazji minionego Dnia Kobiet przypominamy ich niezwykły wkład w sukces marki.

16 Mar 2025 S.Z.
Zrozum etykietę, wybierz świadomie. Czego Polacy szukają na opakowaniach?

Zrozum etykietę, wybierz świadomie. Czego Polacy szukają na opakowaniach?

Konsumenci, którzy decydują się na zakupy żywności ekologicznej, są bardziej skłonni sprawdzać szczegóły dotyczące składu – wynika z badania SW Research, przeprowadzonego na zlecenie kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia 2”. W porównaniu do osób, które nie kupują ekologicznych produktów spożywczych, częściej zwracają oni uwagę na obecność E-dodatków (58% względem 41%), rodzaj składników (50% vs. 16%), poziom przetworzenia produktu (33% vs. 14%) oraz informacje o sposobie produkcji (32% vs. 5%). Ponadto 37% konsumentów twierdzi, że nawyk analizowania składu, wartości odżywczych oraz pochodzenie produktów pojawił się w momencie „przestawienia się” na zakupy żywności ekologicznej.

15 Mar 2025 S.Z.
3 kluczowe cechy - tak rozpoznasz najwyższej jakości ser żółty!

3 kluczowe cechy - tak rozpoznasz najwyższej jakości ser żółty!

Polacy kochają sery żółte – statystycznie zjadamy średnio 13 kg rocznie. Nic dziwnego, to niezwykle uniwersalny składnik, który idealnie pasuje do wielu dań, przyrządzanych zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najwyższej jakości ser żółty składa się jedynie z trzech naturalnych składników, a mimo to jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Podpowiadamy czym się kierować w wyborze i co robić, by móc w pełni cieszyć się doskonałym smakiem tych wybornych produktów.

10 Mar 2025 S.Z.
Dlaczego picie kawy niszczy planetę

Dlaczego picie kawy niszczy planetę

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przeciętny Fin spożywa ok. 10 kg kawy rocznie, czyli wypija średnio prawie 4 filiżanki dziennie. Według raportu INSE Research „Rynek kawy” z 2020 roku ponad 80% Polaków pije kawę regularnie, a spożywamy nieco ponad 2 kg kawy na osobę rocznie. Niewielu jednak ludzi zdaje sobie sprawę, jak wielki i destrukcyjny wpływ ma produkcja kawy na środowisko naturalne. Wśród licznych negatywnych skutków jej uprawy jednym z najbardziej alarmujących jest wylesianie, które prowadzi do poważnych konsekwencji dla ekosystemu i całej ludzkości.

03 Lut 2025 S.Z.
Świąteczne jedzenie bez marnowania

Świąteczne jedzenie bez marnowania

Boże Narodzenie to czas radości, tradycji i wspólnego biesiadowania. Przygotowujemy różnorodne dania, by zadowolić bliskich, lecz często zostajemy z nadmiarem jedzenia. WSP „Społem” podpowiada, jak przemyślane planowanie, dzielenie się potrawami z innymi oraz odpowiednie przechowywanie zapobiegnie marnowaniu się żywności.

23 Gru 2024 S.Z.
Pierogi - smak tradycji, który łączy pokolenia i kulturę

Pierogi - smak tradycji, który łączy pokolenia i kulturę

Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej magii i wspólnego spędzania czasu. W Polsce szczególne miejsce zajmują na wigilijnym stole, gdzie królują w swojej najbardziej klasycznej odsłonie – z kapustą i grzybami. To danie łączy pokolenia, przypominając o rodzinnych tradycjach i radości płynącej z dzielenia się posiłkiem z najbliższymi. Pierogi to jednak nie tylko polska specjalność – ich międzynarodowe odpowiedniki, takie jak włoskie ravioli, gruzińskie chinkali czy chińskie jiaozi, pokazują, że idea zamykania smaku w delikatnym cieście fascynuje ludzi na całym świecie. A jak widzi to danie jeden z najbardziej cenionych szef kuchni w Polsce? W warszawskiej Nucie, nagrodzonej dwukrotnie gwiazdką przez inspektorów Michelin, chef Andrea Camastra serwuje interpretację pieroga ruskiego – ciasto dim sum wypełnia suflet ziemniaczany z porem i Pecorino Romano.

20 Gru 2024 S.Z.
Co zamawialiśmy najchętniej? Pyszne.pl podsumowuje 2024 rok

Co zamawialiśmy najchętniej? Pyszne.pl podsumowuje 2024 rok

Jakie potrawy zamawialiśmy w 2024 najchętniej, a jakie zdobyły w Polsce popularność? Co zjadaliśmy na śniadania, a co na obiady? Które wydarzenia sprawiły, że postanowiliśmy celebrować je ulubionym jedzeniem? Pyszne.pl prezentuje podsumowanie roku pełne apetycznych ciekawostek i analiz na temat stylu życia Polaków.

14 Gru 2024 S.Z.
Nowe podejście do świąt: planuj, licz, kupuj eko i nie marnuj

Nowe podejście do świąt: planuj, licz, kupuj eko i nie marnuj

Zbliżamy się do świąt – czasu rodzinnych spotkań, pielęgnowania tradycji i często... nadmiaru jedzenia. Badania pokazują, że to właśnie tym w okresie marnujemy najwięcej żywności (1). Zwykle przyczyniają się do tego zakupy ponad potrzebę, niewłaściwe przechowywanie i niepilnowanie dat przydatności do spożycia (2). Odpowiedzią może być racjonalne planowanie, ale także – jak pokazuje badanie kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia 2” – wybór żywności ekologicznej.

14 Gru 2024 S.Z.
Zimowe herbatki Herbapolu.

Zimowe herbatki Herbapolu. Przyjemnie rozgrzewające i pełne smaku

Picie zimowych herbatek to jeden z tych małych rytuałów, które mogą sprawić, że zimne, pochmurne dni wypełnią się prawdziwą przyjemnością. Co je wyróżnia? Wyjątkowy, owocowo-korzenny smak i cudowny aromat. Ich przygotowanie może być naprawdę proste, jeśli sięgniemy po kompozycje Herbapolu, który już od 75 lat mistrzowsko łączy to, co najlepsze z natury. Zimowe herbatki z linii Herbaciany Ogród to wspaniałe trio, idealne na obecną porę roku. Do dobrze znanych i lubianych wariantów, czyli Imbiru z pomarańczą i pigwą oraz Zimowego Sekretu, teraz dołączyła nowość – Śliwka z cynamonem.

29 Lis 2024 S.Z.
Podróż po kulinarnej Francji: Śladami regionalnych specjalności

Podróż po kulinarnej Francji: Śladami regionalnych specjalności

Francja to prawdziwy raj dla miłośników dobrej kuchni, a każdy jej region oferuje niepowtarzalne doświadczenia kulinarne. Tamtejsze potrawy są odzwierciedleniem lokalnych tradycji, wysokiej dbałości o jakość składników oraz setek lat historii. Wędrując przez regiony Francji można odkryć nie tylko unikalne połączenia kulinarne, ale również niezwykłe opowieści kryjące się za każdym smakowym niuansem.

20 Lis 2024 S.Z.
Żywność do odpadów? To odpada!

Żywność do odpadów? To odpada!

Światowy Dzień Żywności (ang. World Food Day) obchodziliśmy jak co roku 16 października. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku. W 2024 roku Światowy Dzień Żywności obchodzony był pod hasłem „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości”.

26 Paź 2024 Dr inż. Sylwia Łaba
Chleb, masło i ser – trio idealne!

Chleb, masło i ser – trio idealne!

Już na samo hasło „pajda chleba z masłem i żółtym serem” niejednej osobie natychmiastowo uaktywniają się ślinianki. Nic dziwnego - zapach świeżego chleba, rozpływającego się masła i naturalnego sera żółtego, budzi w nas wspomnienia ciepła rodzinnego domu lub sielskich wakacji u dziadków. Światowy Dzień Chleba, który obchodzimy 16 października jest doskonałą okazją, by spróbować samodzielnie wypiec bochenek chleba i podać go domownikom w tej najprostszej, ale jakże smakowitej wersji.

16 Paź 2024 S.Z.
8 października Dzień Pieroga. Te pierogi Polacy lubią najbardziej

8 października Dzień Pieroga. Te pierogi Polacy lubią najbardziej

Jak wynika z Raportu Food Trendów Pyszne.pl 2023/24, choć Polacy uwielbiają rodzimą kuchnię, coraz chętniej sięgają po przysmaki z różnych zakątków świata. Idealnym przykładem są pierogi. To z pozoru jeden z najprostszych przepisów, lecz każda kultura ma na niego swój własny pomysł – i zamyka w cieście i farszu swoje ulubione smaki. Dzień Pieroga obchodzony 8 października to doskonały moment, by wyjść poza klasykę i urozmaicić nasze menu o nowe potrawy.

08 Paź 2024 S.Z.
Znaleźć czas na kawę, to znaleźć czas dla zdrowia

Znaleźć czas na kawę, to znaleźć czas dla zdrowia

Od ponad połowy tysiąclecia podbija kolejne kraje. Gromadzi rzesze zwolenników, ale i przeciwników. Uwiedzeni nie wyobrażają sobie bez niej dnia. 29 września obchodzi swoje święto – poznajmy kawę od ziarenka do filiżanki!

28 Wrz 2024 S.Z.
Jesienne grzybobranie z WSP „Społem”

Jesienne grzybobranie z WSP „Społem”

24 września obchodziliśmy w Polsce Dzień Grzyba. To idealny moment, żeby uświadomić sobie jak ważną rolę ten składnik pełni w naszej kuchni. Świeże kurki, borowiki czy podgrzybki to symbole jesieni, ale ich smak może towarzyszyć nam także zimą i wiosną. Dzięki przetworom z możemy delektować się leśnymi skarbami przez cały rok i wykorzystywać je jako oryginalne urozmaicenie codziennych potraw. Warto do ich przygotowania sięgnąć po produkty WSP „Społem”

26 Wrz 2024 S.Z.