Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Kanapkowe wariacje z jajkiem - przepisy

Kanapkowe wariacje z jajkiem

Może być ozdobą garden party albo karnawałowego przyjęcia. Spotkamy ją w uczniowskim plecaku i w wykwintnej restauracji. Cóż to za przekąska? Oczywiście: kanapka. Podrzucamy wam dzisiaj kilka pomysłów na kanapki z jajkiem, które zjecie ze smakiem, ale najpierw nie będziecie mogli oderwać od nich wzroku!

31 Sty 2023 S.Z.
Sycąca i rozgrzewająca - przepis na zupę cebulowo-pomidorową z jajem

Sycąca i rozgrzewająca - przepis na zupę cebulowo-pomidorową z jajem

Gęste, treściwe zup, rozgrzewające i szybkie do podania, są doskonałą propozycją na chłodne dni. By urozmaicić kulinarny repertuar, a jednocześnie zadbać o zdrowie i odporność, warto sięgać po inspirację z Madery: słodko-kwaśną, aromatyczną zupę na bazie pomidorów i cebuli, obowiązkowo z dodatkiem jaja.

29 Sty 2023 S.Z.
Przekąski dla niespodziewanych gości

Przekąski dla niespodziewanych gości

Któż z nas nie odebrał kiedyś smsa od przyjaciół lub znajomych o treści: „Jesteśmy w pobliżu, możemy wpaść na moment?”. Niezapowiedziane wizyty są przyjemne, ale mogą stanowić dla gospodarzy powód do stresu związanego z chęcią należytego ugoszczenia przybywających z nagła gości. Przedstawiamy trzy przepisy na przekąski, które można przygotować szybko i niemalże od ręki. Z pewnością przydadzą się w okresie karnawału...

28 Sty 2023 S.Z.
Karnawał z przyjaciółmi - czyli co przygotować, aby zaskoczyć swoich gości?

Karnawał z przyjaciółmi - czyli co przygotować, aby zaskoczyć swoich gości?

Karnawał w polskiej tradycji jest wyjątkowym czasem radosnych zabaw i wspólnych spotkań w gronie przyjaciół. Okres karnawału rozpoczyna się w święto Trzech Króli i trwa do ostatków, czyli dnia poprzedzającego Środę Popielcową. Dawnej karnawał nazywany był zapustami lub mięsopustem, oznaczał więc pożegnanie z mięsem i zabawą na dłuższy czas. Najedzenie się na zapas, zwłaszcza tłustymi potrawami, stanowiło kluczowy element tradycji karnawałowej. Dlatego posiłki na tę okazję mają wymiar wręcz symboliczny. Oto co się sprawdzi.

16 Sty 2023 S.Z.
Szczodraki – co to? Szef kuchni restauracji Nova Wola opowiada o pysznych tradycjach na Trzech Króli

Szczodraki – co to? Szef kuchni restauracji Nova Wola opowiada o pysznych tradycjach na Trzech Króli

Tradycje związane ze świętem Trzech Króli są bardzo ciekawe nie tylko w ujęciu historycznym, ale i kulinarnym. Francuzi pieką na ten dzień migdałowe ciasto galette des rois, Hiszpanie - drożdżowe ciasto w kształcie pierścienia roscón de reyes. A jakie smaki królują tego dnia w Polsce? Kucharz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, Paweł Suchenek, szef kuchni w warszawskiej restauracji Nova Wola, opowiedział o rodzimych tradycjach związanych z 6 stycznia.

09 Sty 2023 S.Z.
Smak domowych wypieków z dzieciństwa - Chałka

Smak domowych wypieków z dzieciństwa – Mąka na chałkę z Młyna Jaczkowice

Chałka, zwana również plecionką albo kukiełką, jest puszystym, drożdżowym pieczywem, którego kształt przypomina warkocz. Świeżo upieczona, ciepła drożdżówka to smak dzieciństwa, który do-skonale komponuje się z miodem lub słodkimi konfiturami. A co stanowi tajemny składnik tego idealnego śniadania lub podwieczorku? Mąka wysokiej jakości – taka jak Mąka Na Chałkę od Młyna Jaczkowice!

03 Sty 2023 S.Z.
Przepis na noworoczny miodowiec

Przepis na noworoczny miodowiec

Czas Nowego Roku i karnawału to okres spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Nie musimy być mistrzami cukiernictwa, by przygotować na ich przyjęcie pysznego miodowca, znanego także jako miodownik. Jest bogaty w smaku, aromatyczny, kruchy i kremowy jednocześnie, a w dodatku nietrudny w przygotowaniu!

31 Gru 2022 S.Z.
Tradycyjna, smaczna, efektowna – świąteczno-noworoczna sałatka warstwowa z szynką

Tradycyjna, smaczna, efektowna – świąteczno-noworoczna sałatka warstwowa z szynką

Czas Bożego Narodzenia, Nowego Roku, a potem okres karnawału celebrujemy zwykle w gronie najbliższych przy suto zastawionym stole. Dlatego dokładamy starań, aby to, co jemy było nie tylko smaczne, ale również spektakularnie wyglądało. Daniem, które łączy obie te cechy jest sałatka warstwowa.

28 Gru 2022 S.Z.
3 przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy, które przygotujesz w mniej niż godzinę!

3 przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy, które przygotujesz w mniej niż godzinę!

Wigilijna kolacja i bożonarodzeniowe ucztowanie to piękna tradycja, ale przyrządzenie odświętnych potraw bywa bardzo czasochłonne i męczące. Okazuje się jednak, że podbicie kubków smakowych gości jest możliwe bez spędzenia kilku dni w kuchni! Przedstawiamy przepisy na kultowe pozycje w świątecznym menu, z którymi poradzą sobie nawet kulinarni laicy i to w mniej niż 60 minut!

23 Gru 2022 S.Z.
Aromatyczny i świąteczny – przepis na bogaty bigos

Aromatyczny i świąteczny – przepis na bogaty bigos

Bigos to danie trochę dzisiaj niedoceniane, w przeszłości cieszące się wielką sławą nie tylko kulinarną, ale i... literacką. Ze względu na swoją popularność nad Wisłą bywa określane mianem potrawy narodowej. Właśnie dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole.

17 Gru 2022 S.Z.
Z czym podać barszcz czerwony na święta?

Z czym podać barszcz czerwony na święta?

W świątecznym menu nie może zabraknąć zupy. Jednak co rodzina, to inna tradycja. Co region – inny smak. I trudno rozstrzygać, czy lepsza rybna, grzybowa czy barszcz. Czasem wystarczy wybrać mniej oczywiste dodatki, by danie znane od lat, nabrało nowego charakteru. Podpowiadamy z czym podawać barszcz czerwony na co dzień i od święta.

14 Gru 2022 S.Z.
Świąteczne dania i przepisy pod okiem dietetyka. Co mogą jeść osoby z PCOS, niedoborem żelaza lub chorujących na choroby autoimmunologiczne?

Świąteczne dania i przepisy pod okiem dietetyka. Co mogą jeść osoby z PCOS, niedoborem żelaza lub chorujących na choroby autoimmunologiczne?

W święta wielu z nas ma obawy, które z dań mogą być dobre dla naszego zdrowia, a które wręcz przeciwnie – zaszkodzić mu, zwłaszcza, jeśli zmagamy się z chorobami przewlekłymi. Dziś bierzemy pod lupę jedne z popularniejszych dań świątecznych. Które z nich są odpowiednie dla osób z PCOS, niedoborem żelaza lub chorujących na choroby autoimmunologiczne? Sprawdźcie!

13 Gru 2022 S.Z.
Strucla makowa - przepis

Strucla makowa

Strucla makowa to prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. My przełamujemy tradycyjną konwencję i proponujemy ją w wersji z olejkiem migdałowym bądź rumowym, w towarzystwie rodzynek i orzechów włoskich. Pycha!

12 Gru 2022 S.Z.
Pierniki i ciastka – słodki pomysł na prezent na Mikołajki i pod choinkę

Pierniki i ciastka – słodki pomysł na prezent na Mikołajki i pod choinkę

Mikołajki i Boże Narodzenie to świetna okazja do sprawienia przyjemności nie tylko członkom najbliższej rodziny. Wręczając miły drobiazg przyjaciołom, znajomym z pracy czy dalszej rodzinie, wywołamy uśmiechy na wielu twarzach. Jednak w obliczu wyjątkowo wysokiej inflacji, gdy szukamy oszczędności na każdym polu, taki pomysł wydaje się nierealny. Czy aby na pewno? Co zrobić, aby nie musieć rezygnować z prezentów, a jednocześnie nie zbankrutować? Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie prezentów własnoręcznie, a słodkie pierniki i ciasteczka nadają się do tego znakomicie.

11 Gru 2022 S.Z.
Rolada biszkoptowa z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

Rolada biszkoptowa z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

Puszysta i delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo – migdałowym zachwyca swoim wysublimowanym smakiem, jak i wyglądem. To świetny i prosty deser idealny do popołudniowej kawy. Smacznego!

08 Gru 2022 S.Z.
Świąteczne dania od mistrza Suchenka na tradycyjne potrawy.

Świąteczne dania od mistrza. Szef kuchni Nova Wola zdradza przepisy na tradycyjne potrawy

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a cały grudzień upłynie pod znakiem spotkań w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych z pracy. Przepyszne potrawy, które im towarzyszą to coś, na co czekamy cały rok. Szef kuchni warszawskiej restauracji z autentyczną polską kuchnią, Paweł Suchenek, zdradza swoje przepisy na tradycyjne potrawy. Zainspiruj się daniami, którym nie oprze się żaden łasuch.

06 Gru 2022 S.Z.
Pyszne i szybkie przekąski na Andrzejki (i inne okazje)

Pyszne i szybkie przekąski na Andrzejki (i inne okazje)

Andrzejki to tradycyjnie wieczór wróżb spędzany w gronie przyjaciół. Dawniej niezamężne panny przy pomocy wosku, jabłek, monet i bucików starały się przepowiedzieć swoją przy-szłość. Obecnie Andrzejki to raczej okazja do hucznej zabawy, ostatniej przed nadchodzą-cym adwentem. W tym roku weekend andrzejkowy wypada relatywnie wcześnie, bo roz-poczyna się już 25 listopada. Warto zatem skupić się na wyczarowaniu doskonałej atmos-fery, a szykując przekąski, kierować się zasadą: minimum czasu, maksimum smaku i efektu.

26 Lis 2022 S.Z.
Czas na sernikowe love!

Czas na sernikowe love!

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Podobno istnieje ponad 1000 przepisów na ten deser. Zdradzamy skąd wziął się on na naszych stołach, o czym należy pamiętać przy pieczeniu i podajemy wybrany przepis na to tradycyjne ciasto.

16 Lis 2022 S.Z.
Dynia rządzi! Przedstawiamy 3 przepisy na dania z jej wykorzystaniem

Dynia rządzi! Przedstawiamy 3 przepisy na dania z jej wykorzystaniem

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni, która przystraja wejścia do domów, a jej wielobarwne odmiany dekorują witryny sklepowe czy wnętrza restauracji. Przede wszystkim jest to jednak bardzo smaczne i zdrowe warzywo, które warto dodać do swojego menu. Najlepsze przepisy z jej wykorzystaniem wybrał dla nas uczestnik MasterChefa!

08 Lis 2022 S.Z.
Jesienne pierożki z dynią

Jesienne pierożki z dynią

Jesień zachwyca przypisanymi do niej kolorami i smakami. Warto je wykorzystać w swojej kuchni do przygotowania sycących i rozgrzewających potraw. My proponujemy pierożki z farszem z dyni. Pycha!

27 Paź 2022 S.Z.