Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem - różnica, która ma znaczenie |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 23 marca 2017 08:53 |
Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenieKupując produkty spożywcze coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i oprócz dokładnej analizy składu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jednak czy każdy z nas wie czym dokładnie różni się „należy spożyć do”, a „najlepiej spożyć przed końcem”?
Prawo coraz bardziej chroni konsumentów. Ma to miejsce również w kwestii szczegółowych informacji, jakie muszą znaleźć się na opakowaniach produktów spożywczych. Dzięki takim detalom, kupujący mają pełną kontrolę nad jakością nabywanych towarów. Terminy ważności – przewaga produktów paczkowanychStosowne terminy znajdziemy zawsze na opakowaniu. Począwszy od konserw i puszek, poprzez produkty sypkie, kończąc na wędlinach i nabiale. I tu właśnie pojawia się ogromna przewaga produktów „paczkowanych”. Kwestia świeżości towaru jest mocno uzależniona od warunków, w jakich jest on przechowywany. Wybierając produkty z lady chłodniczej, nie mamy świadomości kiedy opakowanie zbiorcze zostało otwarte oraz czy w lodówkach utrzymywana jest stała temperatura. Niestety czasem zdarza się, że nocą lodówki są wyłączane, co może prowadzić do psucia się żywności. Musimy się również wykazać dużym zaufaniem względem sprzedawcy co do daty „rozpieczętowania” bloku sera czy też wędliny. Dlatego wybierając punkty sprzedaży, decydujmy się na mniejsze sklepy osiedlowe, w których obsługa jest nam znana i mamy z nią częsty kontakt. – Dużą przewagą produktów w mniejszych, szczelnie zamkniętych opakowaniach, jest fakt, że jako konsumenci mamy pełne informacje co do daty ich pakowania i przydatności do spożycia. Opakowania typu „otwórz – zamknij” pozwalają nam na zachowanie najważniejszych walorów smakowych. Pamiętajmy jednak, że jeżeli decydujemy się na np. zakup sera żółtego w bloku, mamy też pewne możliwości sprawdzenia jego świeżości. Na każdym bloku sera wybita jest data jego produkcji i numer waru, a odbiorca (zazwyczaj hurtownia lub sieć) dostaje z zakładu atest na każdy zakupiony produkt – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Tajne informacje na opakowaniach?Jeżeli już wiemy, że w niektórych sytuacjach lepiej zdecydować się na produkty paczkowane, przyjrzyjmy się zatem jakie najważniejsze informacje o przydatności do spożycia możemy odczytać z etykiet. /źródło - / |