Unikalne właściwości drożdży Yarrowia lipolytica potwierdzone badaniami na Uniwersytecie Łódzkim
Wpisany przez s.z.   
niedziela, 14 stycznia 2024 14:10

Unikalne właściwości drożdży Yarrowia lipolytica potwierdzone badaniami na Uniwersytecie Łódzkim

Współpraca naukowa onesano i Uniwersytetu Łódzkiego, prowadzona w ramach projektu badawczego Science Hub, potwierdziła korzystny wpływ szczepu drożdży Yarrowia lipolytica A-101 na układ odpornościowy. Szczep ten jest bazą dla wszystkich formuł nowej linii postbiotycznych suplementów diety PostVital, którego marka jest producentem.

Pilotowany przez opiekunów naukowych z Uniwersytetu Łódzkiego projekt pt. „Wpływ postbiotyku Yarrowia lipolytica na aktywność wydzielniczą monocytów” w ramach konkursu Science Hub, to przedsięwzięcie realizowane przy współudziale studentów oraz partnerów zewnętrznych. Jego celem jest wspieranie współpracy pomiędzy jednostkami zewnętrznymi a Uniwersytetem Łódzkim poprzez tworzenie wdrożeniowych prac naukowych oraz zaangażowanie młodych naukowców w rozwiązywanie konkretnych problemów badawczych zgłoszonych przez firmy, których projekty zwyciężyły w konkursie. W tegorocznej edycji Science Hub UŁ zrealizowanych zostało 12 projektów z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska. Jeden z nich jest kontynuacją wcześniejszej współpracy Uniwersytetu Łódzkiego z firmą onesano. Marka wprowadziła na rynek suplementy diety oraz produkty z kategorii nowej żywności (ang. novel food), zawierające unikatowy szczep drożdży Yarrowia lipolytica A-101.

Projekt pod nazwą „Wpływ postbiotyku Yarrowia lipolytica na aktywność wydzielniczą monocytów” był realizowany w okresie od maja do czerwca 2023 r., a jego opiekunem naukowym była dr Małgorzata Siwińska z Katedry Biologii Bakterii. Współpraca naukowa miała na celu określenie, jakie cytokiny (cząsteczki wydzielane przez jedne komórki w celu wpływu na inne) są wydzielane przez komórki układu odpornościowego, w tym przypadku monocyty, w odpowiedzi na postbiotyk Yarrowia lipolytica.

Wyjątkowe właściwości drożdży Yarrowia lipolytica

Wyniki badań przeprowadzonych w Instytucie Mikrobiologii Biotechnologii i Immunologii Uniwersytetu Łódzkiego jednoznacznie wskazują na znaczący wpływ postbiotyku Yarrowia lipolytica na stymulację układu odpornościowego (lub prościej – znaczący wpływ na szybszą i skuteczniejszą reakcję układu odpornościowego). Postbiotyk Yarrowia lipolytica aktywuje czynniki przyspieszające efektywne zwalczanie mikroorganizmów chorobotwórczych przez komórki układu odpornościowego. Aktywacja czynników stymulujących układ odpornościowy do zwalczania patogenów jest większa przy zastosowaniu postbiotyku Yarrowia lipolytica w porównaniu z betaglukanem wyizolowanym z drożdży piekarniczych Saccharomyces cerevisia, który znany jest na rynku jako bardzo silny biostymulator. Postbiotyk Yarrowia lipolytica wspomaga proces fagocytozy (pochłaniania patogenów przez komórki odpornościowe) skuteczniej niż betaglukan wyizolowany z drożdży Saccharomyces cerevisiae.

Inspiracją do stworzenia linii nowoczesnych suplementów diety PostVital były unikalne właściwości biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica, których pozytywny wpływ na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu został potwierdzony m.in. powyższymi badaniami. Szczep Yarrowia lipolytica A-101, zawierający w swoich komórkach aż dwa kluczowe dla ochrony odporności związki, beta-glukany i mannany, stanowi podwójne wsparcie dla naturalnych sił obronnych organizmu oraz mikrobiomu jelit. Przekłada się to na lepsze wykorzystanie i wyższą skuteczność działania każdej z wchodzących w skład produktu substancji aktywnych.

Więcej informacji:
www.sciencehub.uni.lodz.pl

/źródło - /