Sylwestrowe przekąski, które zrobisz w mniej niż 25 minut – inspiracje z całego świata
Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie?
Skorzystaj z naszych propozycji i gotowych przepisów na to, jak połączyć sylwestrową radość z eksplozją smaków z różnych krajów. I to w niecałe 30 minut! Dzięki proponowanym przekąskom – na bazie ciasta francuskiego, makaronu, wrapów - spektakularnie urozmaicisz przyjęcie a jednocześnie pozostanie ci wystarczająco dużo czasu na świętowanie z bliskimi. Dodatki takie jak jackfruit, grzyby shiitake czy krewetki będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale również dowiodą, że kuchnie świata mogą być zaskakująco dostępne, a przekąski łatwe w przygotowaniu – nawet podczas gorączki sylwestrowej nocy!
Nuggetsy w panko
Ilość porcji: 2 Czas: 30 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 100 g Panierki panko House of Asia 4 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O'Food 250 g piersi z kurczaka pokrojonego na większe kawałki 500 ml oleju do smażenia
Do podania: 3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai 3 łyżki Sosu śliwkowego Ros Thai Thai
Sposób przygotowania: 1. Mięso wymieszaj z marynatą gouchujang bulgogi i odstaw na minimum 15 minut. 2. Następnie kurczaka obtocz w panko, usmaż na głębokim oleju na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 3. Gotowe nuggetsy podawaj z sosem satay lub śliwkowym.
Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake
Ilość porcji: 4 Czas: 25 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 30 g suszonych Grzybów Shiitake House of Asia 3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżka Sezamu Czarnego House of Asia 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g kapusty kiszonej drobno posiekanej 1 cebula drobno pokrojona 2 jajka 3-4 łyżki oleju Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania: 1. Grzyby shiitake przełóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia, następnie odstaw (najlepiej na noc), a wodę po grzybach zachowaj. 2. Grzyby pokrój w paski i podsmaż na oleju 3-4 minuty z cebulą oraz pastą z czosnku, następnie dodaj kapustę i smaż kolejne 8-10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie podlewaj wodą po grzybach i czekaj, aż odparuje. Pod koniec dopraw do smaku sosem sojowym, ostrygowym i czarnym pieprzem. Farsz pozostaw do wystudzenia, potem dodaj 1 jajko i całość wymieszaj. 3. Ciasto francuskie podziel wzdłuż na 2 części. Na każdej rozłóż po równo farsz i zawiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnym sezamem, potnij na kawałki około 4-5 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Ilość porcji: 4 Czas: 25 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 1 opakowanie Bezglutenowego makaronu z zielonego groszku House of Asia 2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico 3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mięsa mielonego 1 cebula drobno pokrojona 1/2 marchewki pokrojonej w paski 50 g kukurydzy z puszki 200 ml sosu pomidorowego 1 jajko 4 łyżki kolendry drobno pokrojonej Sól do smaku 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania: 1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki 2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku z cebulą, dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni. Następnie dopraw przyprawą chili con carne, dodaj kukurydze, sos pomidorowy oraz kolendrę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. 3. Ciasto francuskie rozłóż na blacie potnij na kwadraty 8 cm x 8 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, złóż w trójkąt i zlep, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą i sezamem. Piecz w temperaturze 200°C przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą
Ilość porcji: 2 Czas: 25 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico 1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF Quality Food 2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 łyżki posiekanych ząbków czosnku 200 g sosu pomidorowego 1 cebula pokrojona w piórka 200 g startego sera żółtego typu gouda 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania: 1. Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij. Fasolę również przełóż na sitko i przepłucz. 2. Wrapy podgrzewaj na suchej patelni około 15 sekund z każdej strony. 3. Na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj jackfruita i smaż do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj fasolę, sos pomidorowy i duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawę chili con carne i całość wymieszaj. 4. Na wrapy równomiernie nałóż ser, farsz, znowu ser i przykryj drugim wrapem. Gotowe quesadille podsmaż na patelni z dwóch stron, aż ser się rozpuści lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut.
Sałatka z makaronem i krewetkami
Ilości porcji: 1 Czas: 10 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 1 opakowanie Makaronu instant pszennego House of Asia 12 krewetek Black tiger 16/20 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę 2-3 szalotki pokrojone w cienkie piórka 1/2 marchewki pokrojonej w słupki 1 zielony ogórek wydrążony i pokrojony w cienkie półplastry 10 pomidorków cherry przekrojonych na pól 4-5 łyżek kolendry drobno posiekanej Sól do smaku 2 łyżki oleju
Sos: 2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food 3 łyżki majonezu Sok z 1 limonki Czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania: 1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki. 2. Wymieszaj dokładnie składniki na sos. 3. Do dużej miski przełóż awokado, szalotki, marchewkę, ogórka, pomidorki oraz makaron, wymieszaj, a pod koniec dolej sos i ponownie wymieszaj. 4. Krewetki smaż na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony, dopraw solą, następnie przetnij na pół, ułóż na sałatce i posyp kolendrą.
Ślimaczki z ciasta fracuskiego z serem i szynką
Ilość porcji: 4 Czas: 20 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 1-2 łyżeczki Przyprawy do fajita Casa de Mexico 5-6 Papryczek jalapeno zielonych krojonych Casa de Mexico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki pokrojonej w paski 100 g startego sera typu gouda 100 g sosu pomidorowego 50 g kukurydzy z puszki 1-2 ogórki kiszone pokrojone w słupki 1 jajko
Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie dłuższym bokiem równolegle do siebie. Posmaruj sosem pomidorowym, następnie dodaj kolejno wszystkie składniki: ser, szynkę, kukurydzę, ogórka kiszonego, papryczki jalapeno i na końcu całość posyp przyprawą do fajita. 2. Ciasto zwiń ciasno od siebie, posmaruj rozbełtanym jajkiem, pokrój na kawałki około 2-3 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.
Tortilla z serkiem i szynką
Ilość porcji: 4 Czas: 10 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 1 opakowanie Wrapów pszennych 25 cm Casa de Mexico 15 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico 100 g Mango Chutney sosu słodko-pikantnego House of Asia 100 g szynki w plastrach pokrojonej w paseczki 50 g szpinaku świeżego 100 g serka śmietankowego Kilka zielonych oliwek
Sposób przygotowania: 1. Wrapy podgrzewaj na suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. Następnie na każdym rozsmaruj serek śmietankowy, mango chutney, nałóż szynkę, szpinak i papryczki jalapeno. 2. Wrapy zwiń w rulon i odstaw na kilka minut. 3. Przed podaniem pokrój pod skosem, nabijaj na wykałaczki kolejno: oliwki i kawałki tortilli, ułóż na talerzu lub desce.
/źródło - / |