Smaki dzieciństwa od mamy |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 27 maja 2023 05:55 |
Smaki dzieciństwa od mamyZ okazji Dnia Matki kierujemy najlepsze życzenia do naszych mam, ale też wspominamy najpiękniejsze chwile spędzane w ich towarzystwie. To one bardzo często wywarły ogromny wpływ na nasz sposób postrzegania świata, ale też gusta – w tym kulinarne. Smak potraw przyrządzanych przez mamy pamiętamy zwykle przez całe życie i traktujemy jako ważny punkt odniesienia.
W trzecim dziesięcioleciu XXI wieku polska kuchnia wygląda nieco inaczej niż ta pod koniec wieku XX. Dzięki mass mediom i podróżom rozsmakowaliśmy się w potrawach z całego świa-ta. Dużo więcej eksperymentujemy, próbując egzotycznych połączeń i smaków. Spożywamy też więcej warzyw i owoców, ponieważ zrozumieliśmy, że ich obecność w diecie przekłada się nasze samopoczucie i zdrowie. Kiełbasa z cebuląTo proste danie królowało na stołach szczególnie pod koniec PRL-u i wiele mam podawało je zarówno na obiad, jak i kolację. Można je przyrządzać również na grillu. Kilka kawałków Kieł-basy toruńskiej stryjka Dobrowolscy nacinamy z obu stron na całej długości. Na patelni pod-grzewamy olej lub oliwę, a cebulę kroimy na talarki. Kładziemy kiełbaski na patelni i dokła-damy cebulę. Pamiętajmy o regularnym obracaniu, bo tylko wtedy unikniemy zbytniego przypieczenia. Na talerze danie wykładamy w momencie, kiedy zarówno kiełbasa jak i cebu-la zarumienią się. Na grillu pamiętajmy o użyciu aluminiowej folii lub tacki. Gotową kiełbasę podajemy z keczupem lub musztardą i pieczywem. Możemy też posypać np. szczypiorkiem. Pierogi z mięsemKlasyczne, smaczne i pożywne polskie danie, które w zależności od przyrządzającej je mamy może w istotny sposób różnić się detalami smakowymi. Mięso wkładamy do garnka i zale-wamy około 1,5 l wody. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 30 minut. W trakcie goto-wania dodajemy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy przez kolejne 30 mi-nut. Gotowe mięso odcedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozdrabniamy do ulubionej konsystencji. Do wykonania ciasta wykorzystujemy mąkę, olej, jajko i wodę. Wyrabiamy je do czasu, gdy będzie elastyczne i sprężyste. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek o grubości 2 mm. Z ciasta wycinamy kółka szklanką lub foremką, nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy. Pierogi układamy na desce posypując mąką. Gotujemy w lekko oso-lonym wrzątku. Na skwarki wykorzystujemy Kiełbasę głogowską Dobrowolscy, którą kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż się zarumieni. Pierogi podajemy ciepłe, polane skwar-kami. Zapiekanka makaronowa z serem i szynkąJest daniem, które można przygotować szybko i nie wymaga skomplikowanych dodatków. Przeważnie produkty do jego wykonania można znaleźć w każdym domu, dlatego zapiekanka stanowi smaczny posiłek kryzysowy, który możemy wykonać, gdy mamy niewiele czasu. /źródło - / |
Poprawiony: sobota, 27 maja 2023 06:34 |