Smaki dzieciństwa od mamy
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 27 maja 2023 05:55

Smaki dzieciństwa od mamy

Z okazji Dnia Matki kierujemy najlepsze życzenia do naszych mam, ale też wspominamy najpiękniejsze chwile spędzane w ich towarzystwie. To one bardzo często wywarły ogromny wpływ na nasz sposób postrzegania świata, ale też gusta – w tym kulinarne. Smak potraw przyrządzanych przez mamy pamiętamy zwykle przez całe życie i traktujemy jako ważny punkt odniesienia.

 

W trzecim dziesięcioleciu XXI wieku polska kuchnia wygląda nieco inaczej niż ta pod koniec wieku XX. Dzięki mass mediom i podróżom rozsmakowaliśmy się w potrawach z całego świa-ta. Dużo więcej eksperymentujemy, próbując egzotycznych połączeń i smaków. Spożywamy też więcej warzyw i owoców, ponieważ zrozumieliśmy, że ich obecność w diecie przekłada się nasze samopoczucie i zdrowie.
W naszych jadłospisach znajdują się jednak nienaruszalne pozycje. Takie, z którymi łączy nas sentyment i najlepsze, przechowywane głęboko w sercu wspomnienia – to potrawy przygo-towywane dla nas przez mamę. Ich zapach i smak kojarzą nam się przeważnie z najszczęśliw-szym okresem życia. W Dniu Matki przypominamy 3 dania, które wiele osób z zna z własnego dzieciństwa. Z pewnością potrafilibyście tę listę rozszerzyć o wiele dodatkowych pozycji...

Kiełbasa z cebulą

To proste danie królowało na stołach szczególnie pod koniec PRL-u i wiele mam podawało je zarówno na obiad, jak i kolację. Można je przyrządzać również na grillu. Kilka kawałków Kieł-basy toruńskiej stryjka Dobrowolscy nacinamy z obu stron na całej długości. Na patelni pod-grzewamy olej lub oliwę, a cebulę kroimy na talarki. Kładziemy kiełbaski na patelni i dokła-damy cebulę. Pamiętajmy o regularnym obracaniu, bo tylko wtedy unikniemy zbytniego przypieczenia. Na talerze danie wykładamy w momencie, kiedy zarówno kiełbasa jak i cebu-la zarumienią się. Na grillu pamiętajmy o użyciu aluminiowej folii lub tacki. Gotową kiełbasę podajemy z keczupem lub musztardą i pieczywem. Możemy też posypać np. szczypiorkiem.

Pierogi z mięsem

Klasyczne, smaczne i pożywne polskie danie, które w zależności od przyrządzającej je mamy może w istotny sposób różnić się detalami smakowymi. Mięso wkładamy do garnka i zale-wamy około 1,5 l wody. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 30 minut. W trakcie goto-wania dodajemy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy przez kolejne 30 mi-nut. Gotowe mięso odcedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozdrabniamy do ulubionej konsystencji. Do wykonania ciasta wykorzystujemy mąkę, olej, jajko i wodę. Wyrabiamy je do czasu, gdy będzie elastyczne i sprężyste. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek o grubości 2 mm. Z ciasta wycinamy kółka szklanką lub foremką, nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy. Pierogi układamy na desce posypując mąką. Gotujemy w lekko oso-lonym wrzątku. Na skwarki wykorzystujemy Kiełbasę głogowską Dobrowolscy, którą kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż się zarumieni. Pierogi podajemy ciepłe, polane skwar-kami.

Zapiekanka makaronowa z serem i szynką

Jest daniem, które można przygotować szybko i nie wymaga skomplikowanych dodatków. Przeważnie produkty do jego wykonania można znaleźć w każdym domu, dlatego zapiekanka stanowi smaczny posiłek kryzysowy, który możemy wykonać, gdy mamy niewiele czasu.
Makaron rurki gotujemy w lekko osolonej wodzie do twardości al dente. Jeżeli mamy taką możliwość to lepiej wybrać makaron pełnoziarnisty, ma więcej błonnika, witamin i mikro-składników. Szynkę z Wadowic z linii Tradycyjnie Wędzone kroimy w kostkę, żółty ser ście-ramy na tarce, a śmietanę przyprawiamy papryką, pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, dodajemy szynkę i polewamy śmietaną. Na sam wierzch wysypujemy ser. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 27 maja 2023 06:34