Szukasz pomysłów na ciekawe dania? Sprawdź 8 przepisów inspirowanych Japonią.
Minęły święta z "suto" zastawionymi stołami potrawami z naszej tradycyjnej Polskiej kuchni. Pora na coś lekkiego. Ramen, placuszki okonomiyaki , czy może pierożki Gyoza? Sprawdź, jakie dania inspirowane Japonią warto dodać do swojego menu!
Japońska sałatka z grzybami fungus Składniki: 100 g Grzybów fungus House of Asia blanszowanych 200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie półplasterki 50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie półplastry Sos: 3 łyżki Pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food 2 łyżki Soku z limonki House of Asia 2 łyżki majonezu Szczypta soli Szczypta pieprzu Sposób przygotowania: 1. Zalej grzyby fungus wrzątkiem. Odstaw na 5 minut. 1. Ogórka przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Cebule obierz i pokrój. 2. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. 3. Do miski przełóż grzyby, ogórka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj z sosem mango.
Japońskie placuszki okonomiyaki Składniki: 100g Panierki panko House of Asia 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia 540 g Kwiatu bananowca Quality Food pokrojonego w cienkie paski ½ główki małej białej kapusty pokrojonej w cienkie paski 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Sos: 1 arkusz Liści Nori House of Asia pocięty w długie paski 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia 4 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania: 1. Kwiat bananowca i przełóż go na sito. Wypłucz go dobrze pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie odsącz i pokrój. 2. Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę. Dopraw solą i sosem sojowym. Kapustę pokrój, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z kwiatem bananowca i panko. 3. Rozgrzej patelnię i za pomocą łyżki uformuj duże placki (o średnicy około 15 cm). Smaż na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru. 4. Podawaj z dodatkiem majonezu, sezamem, nori. Całość posyp szczypiorkiem.
Pierożki Gyoza z mięsem Ilość porcji: 4 Czas: 60 minut Poziom trudności: 2 Poziom ostrości: 1
Składniki: 100 ml Sosu śliwkowego Ros Thai Thai 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekane 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 łyżeczki startego świeżego korzenia 1-2 łyżki Sosu sojowego House of Asia 400 g mięsa mielonego z indyka 1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki posiekanych listków kolendry
Składniki: 1. Mięso przełóż do miski i wymieszaj z pastą z czosnku, pastą z imbiru i dopraw do smaku sosem sojowym. Odstaw do lodówki na 15 minut. 2. Ciasto rozwałkuj i powycinaj szklanką kółka, następnie na każdy kawałek nałóż farsz i zlep. 3. Pierożki gotuj na parze przez 10 minut. 4. Sos śliwkowy przelej do miseczek i podawaj z gotowymi pierożkami.
TIP: Jeśli lubisz nutę ostrości, dodaj do mięsa łyżeczkę Pasty z chili House of Asia.
Ramen Składniki: 2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia 1 saszetka Pasty Miso House of Asia ½ opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem 1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia 1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 3 ząbki czosnku 3 cm imbiru 2 trawy cytrynowe 150 g mięsa wieprzowego 2 jajka 4 łyżki oleju garść posiekanej dymki
Sposób przygotowania: 1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. 2. W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw. 3. Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody. 4. Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni. 5. Na tej samej patelni podsmaż grzyby. 6. Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito. 7. Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem. Dodaj dymkę i posyp sezamem.
SZASZŁYKI Z WIEPRZOWINY I GRZYBÓW SHIITAKE Składniki: 284 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia 100 g Sosu Tonkatsu House of Asia 400 g karkówki pokrojonej w kostkę 2 średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę Szczypta soli Szczypta pieprzu Olej Patyczki bambusowe do szaszłyków
Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokrój i zamarynuj w soli i pieprzu z dodatkiem oleju. 2. Grzyby shiitake przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój. 3. Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso, cebulę i grzyby. Smaż lub grilluj do miękkości mięsa. Co jakiś czas, za pomocą pędzelka, smaruj szaszłyki sosem Tonkatsu. 4. Podawaj gorące.
Tataki z łososia z sałatką z fasoli Ilość porcji: 4 Czas: 35 Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 2
Składniki: 2-3 łyżki Sezamu Białego House of Asia 50 g Sosu Teriyaki House of Asia 1 puszka Salsy meksykańskiej czerwonej Casa de Mexico ½ puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico 400 g filetu z łososia Sól, pieprz, cukier do przyprawienia ryby 2 łyżki kolendry 1 limonka
Sposób przygotowania: 1. Przypraw łososia solą i pieprzem. Rozgrzej mocno patelnię i smaż rybę z każdej strony po parę sekund, tak aby w środku pozostała surowa. Zdejmij z patelni, posmaruj sosem teriyaki i posyp sezamem. Wstaw do lodówki na minimum 10 minut. Następnie pokrój łososia w plastry. 2. W misce wymieszaj czarną fasolę z salsą meksykańską i kolendrą. 3. Plastry łososia podawaj z sałatką z fasoli, a całość skrop sokiem z limonki.
Zupa Kimchi 4 porcje Czas: 45 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 2 Składniki: 1-2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’FOOD 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 80 g Sosu Kimchi House of Asia 300 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paski 1,5 l bulionu drobiowego 200 g kapusty pekińskiej 50 g marchewki pokrojonej w półplastry 1 cebula pokrojona w piórka 2 łyżki oleju 1 pęczek drobno pokrojonej dymki 3 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania: 1. Mięso wymieszaj z sosem sojowym i odstaw na minimum 15 minut. 2. Do dużego garnka wlej olej i podsmaż na średnim ogniu kurczaka. Następnie dodaj cebulę, marchewkę oraz kapustę i całość smaż kila minut. Po tym czasie dodaj sos kimchi, marynatę gochujang bulgogi BBQi duś przez 2-3 minuty. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. 3. Gotową zupę posyp kolendrą i dymką.
Teriyaki Bowl Ilość porcji: 2 Czas: 40 Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 2
Składniki: 100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico 2 łyżeczki Przyprawy do Fajita Casa de Mexico 70 g Sosu Teriyaki House of Asia 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski 100 g ryżu basmatti 1 awokado odmiany hass 1 mała marchewka 1 cebula czerwona pokrojona w pióra Sól, pierz do przyprawienia kurczaka Do podania: 2 łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia 2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia 4-5 szt. Papryczek jalapeno czerwonych krojonych Casa de Mexico 1 limonka pokrojona w cząstki 3 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej
Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 2. Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie podsmaż na złoty kolor, dodaj cebulę i fasolę, całość smaż 2 minuty, pod koniec wymieszaj z sosem teriyaki. 3. Awokado i marchewkę pokrój w plastry. 4. Do miski przełóż ugotowany ryż, dodaj awokado oraz smażonego kurczaka z fasolą i cebulą. Całość posyp sezamem, kolendrą i pokrojonymi papryczkami jalapeno, skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym.
/źródło - / |