Smart Wielkanoc – jak mądrze zachować tradycję w czasach inflacji |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 04 kwietnia 2023 20:17 |
Smart Wielkanoc – jak mądrze zachować tradycję w czasach inflacjiEksperci szacują, że koszyk wielkanocnej żywności może w tym roku być droższy nawet o 30-40 proc. niż w ubiegłym. Mimo, że inflacja bije kolejne rekordy i zmusza do baczniejszego przyglądania się wydatkom, Polacy na świętach oszczędzają niechętnie. Te kilka dni kojarzy nam się z suto zastawionym stołem, obfitym śniadaniem wielkanocnym i uroczystym obiadem w rodzinnym gronie. Jak mądrze zaplanować święta, by nie nadwyrężać domowego budżetu, a przy tym zachować wyjątkowy charakter tego czasu? Jak sprawić by zakupy były oszczędne, a przy tym wartościowe i przemyślane?
Dobry plan to podstawaMimo, że nadejście świąt nie zaskakuje nas z dnia na dzień i większość działań można zaplanować odpowiednio wcześniej, często wpadamy w przedświąteczną gorączkę przygotowań. Generalne porządki, zakupy na ostatnią chwilę, gotowanie, pieczenie i łączenie wszystkiego z pracą zawodową to nie lada wyzwanie nawet dla doświadczonych pań domu. Dlatego brak wcześniejszego planowania może zakończyć się katastrofą, a w przypadku zakupów, wydaniem więcej pieniędzy niż zamierzaliśmy. - „Nie kupujmy produktów tylko dlatego, że mają obniżoną cenę. Myślmy, w jaki sposób zamierzamy je wykorzystać, planujmy, z czego skorzystamy, do czego i kiedy zjemy. Patrzmy też na daty przydatności do spożycia przecenionych produktów, bo może okazać się, że nie zdążymy ich użyć i finalnie wyrzucimy nie tylko produkt, ale i pieniądze. Trzeba też świadomie korzystać z wielopaków. One są najczęściej atrakcyjne cenowo, tylko biorąc je do koszyka, zastanówmy się, czy damy radę wykorzystać wszystkie sztuki produktu. W przypadku puszek czy oleju, nie ma problemu, to może bezpiecznie postać, ale nie zawsze jesteśmy w stanie zużyć trzech tuzinów jaj póki są świeże” – mówi Tomasz Jakubiak, kucharz i krytyk kulinarny, ambasador PSH Lewiatan. Lokalne tradycjeW Polsce w okresie Wielkanocy przygotowuje się wiele pysznych potraw. Tradycja nakazuje należycie pożegnać okres postu i bezkarnie oddać się jedzeniowej przyjemności. Według badania zrealizowanego w ramach inicjatywy „Wybieram lokalne” PSH Lewiatan do najpopularniejszych wśród Polaków dań wielkanocnych należą sałatka jarzynowa, żurek, barszcz biały, biała kiełbasa, jajka w przeróżnej postaci, pasztety, pieczone mięsa i wędliny. Oczywiście nie może zabraknąć również słodkości takich jak drożdżowe i piaskowe babki, mazurki czy strucle i serniki. Postaw na jakość produktówChcąc ograniczyć liczbę dań na stole warto zwrócić uwagę na jakość składników i dodatków. To od nich w dużej mierze zależy końcowy efekt naszych starań i smak przygotowanych potraw. Z racji wyjątkowości tradycyjnych dań wielkanocnych, warto pokusić się o produkty wysokiej jakości, świeże, pochodzące z wartościowych źródeł, najlepiej od znanych i zaufanych dostawców. Znajdziemy je najczęściej w lokalnych sklepach spożywczych. Mimo, że zwykle cenowo nie odbiegają mocno od swoich dyskontowych odpowiedników, ich wartość i walory smakowe są nie do przecenienia na świątecznym stole.
Drugie życie wielkanocnych potrawNiestety mimo dobrych chęci, w wielu domach Wielkanoc będzie oznaczać suto zastawiony stół i tony jedzenia, którego zwyczajnie nie da się przejeść. W okresie świąt zwyczajowo wiele żywności się marnuje. A wyrzucone jedzenie to również stracone pieniądze i czas spędzony na ich zakup oraz przygotowanie. Dlatego nawet jeśli nie damy rady zjeść wszystkiego, lub zwyczajnie zostaną nam jakieś poświąteczne jedzeniowe resztki, zadbajmy o to, by nic się nie zmarnowało. Jak dać potrawom drugie życie? /źródło - / |
Poprawiony: wtorek, 04 kwietnia 2023 20:36 |