Propozycje dań na Wielkanoc - przepisy
Dzisiaj proponujemy Wam kilka przepisów dań na Wielkanoc inspirowanych Azją
• Dorsz w panko ze szpinakiem • Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake • Pierś z indyka w sosie pomarańczowym • Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków • Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko • Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki • Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki • Szynka duszona z ananasem
Dorsz w panko ze szpinakiem
4 porcje Czas: 45 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 1
Składniki: 200 g Panierki panko House of Asia 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki 50 ml Mleczka koksowego 16-18 % Kara 15 g Pasty miso House of Asia 600 g filetu z dorsza 2 jajka 100 g maki pszennej 200 g liści szpinaku 10 pomidorków cherry przekrojonych na pół 500 ml oleju Pieprz czarny do smaku Szczypta cukru
Wykonanie
1. Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem. 2. Rybę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. 3. Na drugiej patelni, na oleju podsmaż pastę z czosnku, dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną rybą.
Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake
4 porcje Czas: 60 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 2
Składniki: 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki 100 g Panierki panko House of Asia 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula 5 jajek 2 łyżki posiekanej dymki Mąka pszenna do panierowania Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: 200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia 200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara
Wykonanie
1. 4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki. 2. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko. 3. Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. 4. Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę. 5. Gotowe kotlety podawaj z sosem.
Pierś z indyka w sosie pomarańczowym
4 porcje Czas: 90 minut Poziom Trudności: 1
Składniki: 500 g pierś z indyka 2-3 łyżki mąki 2 łyżki posiekanego szczypiorku Marynata: 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju Sos: 100 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara 2 łyżeczki Pasty z imbiru czosnku i chili House of Asia Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy 1 cebula drobno posiekana
Sposób przygotowania: 1. Pierś pokrój na plastry, rozklep delikatnie i zamarynuj. Następnie mięso obtocz w mące, obsmaż na rumiany kolor i przełóż do garnka. 2. Przygotuj sos: na patelni podsmaż cebulę, pastę, sok z pomarańczy i gotuj 5-6 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia. Gotowy sos przełóż do garnka z mięsem i wymieszaj. 3. Gotowe danie posyp szczypiorkiem.
Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
Ilość porcji: 2 Czas: 25 minut
Składniki: 100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia 1 pierś z kaczki
Marynata: 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia Szczypta soli Szczypta pieprzu
Sałatka z buraków: 1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia 1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia 1 ugotowany burak 1 czerwona cebula 2 łyżeczki miodu 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka liści sałaty rzymskiej
Do podania: 3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia Liście botwinki lub innego mixu sałat Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji
Sposób przygotowania: 1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony. 2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą. 4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.
Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko
4 porcje Czas: 45 minut Poziom trudności: Poziom ostrości: 1
Składniki: 100 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia 8 łyżek Panierki panko House of Asia 1 łyżka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 cebula pokrojona w kostkę 1 jajko 100 g masła 100 g mąki pszennej 2 łyżki posiekanego koperku Olej do smażenia
Sposób przygotowania: 1. Grzyby shiitake zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, a następnie opłucz na sitku pod zimną wodą, osusz i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, pastę z czosnku i grzyby. Odstaw do wystudzenia i wymieszaj z zimnym masłem i koperkiem. Tak przygotowane masełko grzybowe wstaw do lodówki. 2. Mięso dopraw sosem ostrygowym, sojowym, pastą z imbiru, czosnku i chili, solą oraz pieprzem. Podziel farsz na kilka równych części, uformuj kule, ugnieć je na płasko, a do środka włóż po kawałku masełka grzybowego i zawiń, tak aby masło pozostało w środku roladki. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i panko. Smaż na rumiany kolor.
Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki
6 porcji Czas: 90 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 1
Składniki: 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki 2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia 1 kg schabu środkowego 2 cebule drobno pokrojone 1 łyżka majeranku 3 łyżki oleju 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku Marynata: 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia Pieprz czarny do smaku Sos: 150 ml Sosu teriyaki House of Asia 100 ml wody 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wykonanie
1. Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat, delikatnie rozklep, zamarynuj i odstaw do lodówki najlepiej na noc. 2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą i pastą z czosnku. 3. Wyjmij mięso, na środek nałóż przygotowany farsz, całość zawiń w rulon i zwiąż sznurkiem . Obsmaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut. 4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę i doprowadź do wrzenia. Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody i połącz z sosem. 5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem.
Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki
Składniki: 150 g Grzybów Snow fungus suszonych 100 g Sosu teriyaki lub tonkatsu 2 łyżeczki Pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku 1 łyżeczka Pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana 200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry 2 cebule pokrojone w ćwiartki 2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę 50 g jarmużu 1 marchewka pokrojona w słupki 50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki 3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku 1 łyżeczka majeranku Pieprz do smaku 3 łyżki oleju 50 ml wody
Sposób przygotowania: 1. Grzyby namocz we wrzątku przez minimum 15 minut, następnie usuń zdrewniałe końcowi i pokrój na drobne kawałki. 2. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi, grzyby i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem. 3. Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.
Szynka duszona z ananasem
4 porcje Czas: 90 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 1
Składniki: 2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 500 g szynki wieprzowej 1 puszka ananasa 200 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej dymki 3 łyżki mąki Olej do smażenia
Sposób przygotowania: 1. Wyjmij ananasa z puszki i jedną połowę zmiksuj, a drugą pokrój na mniejsze kawałki i odłóż. 2. Mięso pokrój w plastry, delikatnie rozklep. Wymieszaj ze sobą pastę z czosnku, imbiru i chili, sos sojowy, ostrygowy, rozmaryn, pieprz i zmiksowanego ananasa i zamarynuj w tej mieszance szynkę. Odstaw na 30 minut. 3. Następnie mięso obtocz w mące i obsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i duś do miękkości pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec podsmaż pozostałą część ananasa i dodaj do sosu. 4. Gotowe danie posyp szczypiorkiem i dymką.
/źródło - / |