Kanapkowe wariacje z jajkiem - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 31 stycznia 2023 16:24 |
Kanapkowe wariacje z jajkiemMoże być ozdobą garden party albo karnawałowego przyjęcia. Spotkamy ją w uczniowskim plecaku i w wykwintnej restauracji. Cóż to za przekąska? Oczywiście: kanapka. Podrzucamy wam dzisiaj kilka pomysłów na kanapki z jajkiem, które zjecie ze smakiem, ale najpierw nie będziecie mogli oderwać od nich wzroku!
Kanapka to prosta przekąska na ciepło lub zimno, towarzysząca nam codziennie. Wystarczy pieczywo i dodatki. Sztuka tkwi we właściwym dobraniu proporcji. W rękach umiejętnego kulinarnego twórcy kanapka stanie się smaczna i pożywna, a jednocześnie atrakcyjna wizualnie. Klasycznym produktem często pojawiającym się na kanapkach jest jajko.
Tartynki z jajkiem, szynką i ogórkiemTartynka to dawne określenie niewielkiej kanapki z bułki lub chleba i wyszukanymi dodatkami. Podawano takie podczas uroczystych przyjęć, balów i rautów, szczególnie w okresie dwudziestolecia międzywojennego. W naszej wersji proponujemy klasyczne połączenie szynki, zielonego ogórka i gotowanego jajka. Taka kanapka jest jednocześnie pożywna i doskonale wygląda na stole. Kanapka z jajecznicą i pomidoramiJajecznicę zwykle jemy z talerza, ale to nie jedyna możliwość. Równie dobrze smakuje nałożona na pieczywo. Taką „jajecznicową” kanapkę można jeść z dodatkiem pomidora, ale jest doskonała także wzbogacona kawałkiem wędzonego łososia i posypana rukolą lub bazylią. Kanapka z pastą awokado i jajkiem sadzonymJajko na kanapce może też pojawić się w formie jajka sadzonego. Warto jednak pamiętać, że korzystniej niż na tłuszczu jest smażyć dietetycznie – na wodzie (także na mineralnej). To zdrowsze. Jak to zrobić? Podobnie jak w przypadku oleju czy masła. Na suchą patelnię wlewamy niewielką ilość wody (ok. 1,5 cm), a gdy się zagotuje wbijamy jajko i zmniejszamy ogień. Czekamy ok. 2 minuty, aż białko się zetnie i przyprawiamy. Przed położeniem na kanapce wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody.
/źródło - / |
Poprawiony: wtorek, 31 stycznia 2023 16:34 |