Szczodraki – co to? Szef kuchni restauracji Nova Wola opowiada o pysznych tradycjach na Trzech Króli |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 09 stycznia 2023 13:31 |
Szczodraki – co to? Szef kuchni restauracji Nova Wola opowiada o pysznych tradycjach na Trzech KróliTradycje związane ze świętem Trzech Króli są bardzo ciekawe nie tylko w ujęciu historycznym, ale i kulinarnym. Francuzi pieką na ten dzień migdałowe ciasto galette des rois, Hiszpanie - drożdżowe ciasto w kształcie pierścienia roscón de reyes. A jakie smaki królują tego dnia w Polsce? Kucharz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, Paweł Suchenek, szef kuchni w warszawskiej restauracji Nova Wola, opowiedział o rodzimych tradycjach związanych z 6 stycznia.
Dzień Objawienia Pańskiego, powszechnie znany jako Trzech Króli to ważne święto chrześcijańskie. W Polsce i na całym świecie tego dnia organizowane są parady i orszaki, które przechodzą ulicami miast. Towarzyszą im modlitwy, śpiewy czy koncerty, a także specjalnie przygotowywane potrawy. Francuzi na ten dzień przygotowują specjalne ciasto – galette des rois – czyli placek migdałowy, w którym ukrywają figurkę-niespodziankę przynoszącą szczęście. Coraz częściej można także dostać je w Polsce: w sklepach, piekarniach czy kawiarniach, ale jest też bardzo proste do samodzielnego wykonania. Hiszpanie przygotowują drożdżowe ciasto, z którego formują pierścień (roscón de reyes). Również ukrywają w nim niewielki podarek (sorpresa, czyli z hiszpańskiego niespodzianka). Ten kto w swoim kawałku odnajdzie figurkę zostaje świątecznym królem i w tym dniu nosi papierową koronę. A jak obchodzi się ten dzień w Polsce? Szczodraki – przepis na polski przysmakPolskie tradycje związane z dniem Trzech Króli są nieco zapomniane, ale zdecydowanie jest to dobry czas na to, aby je odkurzyć. Święto na początku ubiegłego wieku oficjalnie kończyło okres Bożego Narodzenia oraz 12 dniowy okres Godów. Specjalnie na tę okazję przygotowywano wypieki, a 6 stycznia wręczano sobie podarki, które miały symbolizować dary złożone przez trzech króli nowonarodzonemu Jezusowi. Kolędników, gości, dzieci częstowano szczodrakami: wypiekami z ciasta drożdżowego lub kruchego, uformowanych w kształt bułeczek, rogalików czy pierożków z farszem serowym, cebulą, kaszą manną, czymś na słodko, nadziewano je także mięsem. Częstym nadzieniem było także to z duszonej kapusty, przepis podaję poniżej. Nadzienia były różne – legenda głosi, że zależało ono od tego czy rok był dobry, czy nie, ale każdy region miał swoje wariacje na temat szczodraków. Przepis Pawła Suchenka - szefa kuchni warszawskiej restauracji Nova Wola
/źródło - / |
Poprawiony: poniedziałek, 09 stycznia 2023 13:50 |