3 przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy, które przygotujesz w mniej niż godzinę! |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 23 grudnia 2022 16:43 |
3 przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy, które przygotujesz w mniej niż godzinę!Wigilijna kolacja i bożonarodzeniowe ucztowanie to piękna tradycja, ale przyrządzenie odświętnych potraw bywa bardzo czasochłonne i męczące. Okazuje się jednak, że podbicie kubków smakowych gości jest możliwe bez spędzenia kilku dni w kuchni! Przedstawiamy przepisy na kultowe pozycje w świątecznym menu, z którymi poradzą sobie nawet kulinarni laicy i to w mniej niż 60 minut!
Zakup prezentów, sprzątanie domu czy gotowanie to tylko niektóre z dodatkowych obowiązków, których przybywa nam przed Bożym Narodzeniem. Najwięcej czasu zajmuje zazwyczaj przyrządzanie świątecznych potraw, które z reguły potrzebują wielogodzinnego gotowania lub pieczenia. Istnieją jednak przepisy, dzięki którym wyczarujesz pyszne dania znacznie szybciej. Zdradzamy jak je przygotować – spróbuj, a gwarantujemy, że będą gościć u Ciebie na święta co roku! Zamiast karpia – łosoś w kremowym sosieW większości domów na wigilijnych stołach królują dania postne, do których zalicza się ryby w różnej postaci. Jedną z najpopularniejszych potraw jest niezaprzeczalnie smażony karp, który ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jeśli nie przepadasz za karpiem lub po prostu chcesz wprowadzić do świątecznego menu powiew świeżości postaw na...łososia! Przyrządzisz go w kilkanaście minut – na początek przygotuj marynatę, do której potrzebujesz dwóch łyżek roztopionego masła, łyżkę miodu i łyżkę musztardy dijon oraz szczyptę ziół prowansalskich. Następnie nałóż miksturę na filety (za pomocą silikonowego pędzla lub łyżki), przypraw całość solą i pieprzem, a na wierzchu wyłóż cytrynę pokrojoną w cienkie plastry. Tak przygotowaną rybę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut, aż nabierze złocistego koloru. W przypadku multicookera z opcją air fry lub frytkownicy powietrznej, łosoś będzie gotowy już po 6 minutach – cudownie chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku.
Aromatyczny schab w mniej niż godzinęChoć w wigilię w większości domów podaje się potrawy jarskie, to pierwszy i drugi dzień świąt są prawdziwym rajem dla miłośników mięsa. Świąteczny charakter ma w szczególności pieczeń, która dzięki wielogodzinnej obróbce termicznej zyskuje głęboki aromat i niezwykłą kruchość. Na takie doznania smakowe warto poczekać dłużej, ale nie zawsze jest to konieczne! Jeśli zdecydujesz się na przyrządzenie schabu wieprzowego z naszego przepisu, w kuchni spędzisz mniej niż godzinę. Bigos dla niecierpliwychBigos to prawdziwy świąteczny klasyk, a w każdym domu przyrządza się go w inny sposób. Różne receptury łączy jeden mianownik – wielogodzinne gotowanie, najlepiej przez kilka dni. Okazuje się, że można przyśpieszyć ten proces bez uszczerbku na smaku! Sekret tkwi w przygotowaniu potrawy w szybkowarze lub multicookerze z funkcją gotowania pod ciśnieniem. Do wykonania bigosu w wersji ekspresowej będziesz potrzebować: kilogram kiszonej kapusty, boczek surowy (300 gramów) i wędzony (200 gramów), dwa pętka kiełbasy, dwie cebule, kwaśne jabłko, 250 gramów suszonych śliwek, garść suszonych grzybów oraz 300 mililitrów grzańca. Nie zapomnij o przyprawach – na taką ilość składników wykorzystaj 3 liście laurowe, kilka owoców jałowca, pół łyżki ziaren pieprzu, a także łyżeczkę suszonego cząbru.
/źródło - / |