Dynia rządzi! Przedstawiamy 3 przepisy na dania z jej wykorzystaniem |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 08 listopada 2022 16:49 |
Dynia rządzi! Przedstawiamy 3 przepisy na dania z jej wykorzystaniemDynia to niekwestionowana królowa jesieni, która przystraja wejścia do domów, a jej wielobarwne odmiany dekorują witryny sklepowe czy wnętrza restauracji. Przede wszystkim jest to jednak bardzo smaczne i zdrowe warzywo, które warto dodać do swojego menu. Najlepsze przepisy z jej wykorzystaniem wybrał dla nas uczestnik MasterChefa!
Sezon na dynię w pełni – to właśnie teraz stragany i stoiska uginają się od jej wielobarwnych i smakowitych odmian. Jako warzywo sezonowe powinna jednak królować na polskich stołach nie tylko z powodu swojego smaku i niewysokiej ceny, ale także ze względu na prozdrowotne właściwości. Dynia dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania – jest źródłem błonnika, przeciwzapalnego beta-karotenu czy witaminy E, zwanej „witaminą młodości”. Co więcej, nie traci swoich cennych właściwości po obróbce termicznej, dlatego warto włączyć ją do jesiennego menu pod postacią rozgrzewających dań. Przepisy na dyniową ucztę wybrał dla nas Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), kucharz i ekspert marki Instant Pot, produkującej m.in. multicookery z opcją air fry oraz frytkownice beztłuszczowe. Aromatyczna zupa dyniowa z orientalnym twistemRozgrzewająca zupa to idealne danie na jesienną niepogodę, a ta z wykorzystaniem dyni jest niezwykle łatwa do zrobienia. Jej głęboki, lekko korzenny aromat z nutką ostrości z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Do rozpoczęcia kulinarnej podróży w głąb Indii będziesz potrzebować: kilogramową dynię pokrojoną w dużą kostkę, jedną cebulę, litr bulionu (może być drobiowy lub warzywny), pół szklanki jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki oleju kokosowego. Z przypraw postaw na 2 łyżeczki świeżo startego imbiru oraz taką samą ilość mieszanki garam masala, łyżkę przyprawy curry oraz pieprz i sól. Przerwa na coś słodkiego, czyli doskonałe korzenne ciasto dynioweNa słodko czy na słono? Nie musisz wybierać – dynia doskonale sprawdzi się w obydwu wersjach. W deserowej odsłonie koniecznie podaj ją w postaci tarty, której aromat przywodzi na myśl uwielbianą przez kawoszy pumpkin spice latte. Do tego przepisu będziesz potrzebować dyniowego puree, które możesz kupić gotowe w sklepie lub zrobić samemu – wystarczy upiec dynię hokkaido do miękkości, a następnie ostudzić ją i zblendować. Chrupiące frytki z dyni – proste i pyszne!W pełni sezonu warto serwować dynię na różne sposoby i przyrządzić z niej... frytki! Możesz usmażyć je na głębokim tłuszczu, ale o wiele smaczniejsze i zdrowsze będą te upieczone w piekarniku lub frytkownicy powietrznej. Ich przygotowanie jest banalnie proste – największym wyzwaniem będzie pokrojenie twardego warzywa, dlatego pamiętaj, żeby dobrze naostrzyć nóż. /źródło - / |