Wpisany przez S.Z.
|
czwartek, 27 października 2022 19:31 |
Jesienne pierożki z dynią
Jesień zachwyca przypisanymi do niej kolorami i smakami. Warto je wykorzystać w swojej kuchni do przygotowania sycących i rozgrzewających potraw. My proponujemy pierożki z farszem z dyni. Pycha!
Składniki (na 2 porcje): • 500 g dyni hokkaido • 250 g białego tłustego twarogu • 1 cebula • 100 g masła • 1 pęczek szałwii • sól i pieprz do smaku
Na ciasto pierogowe: • 500 g mąki • 1 jajko • około 250 ml wody np. Mama i ja
Wykonanie: 1. Dynię pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 °C. Piecz do miękkości. 2. W tym czasie przygotuj ciasto pierogowe. Wymieszaj mąkę z jajkiem, powoli dolewając bardzo ciepłą wodę i zagniataj do momentu, aż ciasto będzie gładkie, plastyczne i elastyczne. Odstaw na 15-25 minut. 3. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę - podsmaż ją na odrobinie masła - do lekkiego zrumienienia. 4. Upieczoną dynię pozbaw pestek. Dynię hokkaido zblenduj razem ze skórką. Następnie dodaj do niej twaróg i podsmażoną cebulkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 5. Ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałkuj cienko i wykrój z niej okrągłe kawałki, dodaj do niej farsz i sklej. Pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. 6. W tym czasie rozpuść masło na patelni i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż zacznie się robić lekko złotobrązowe. W tym momencie dodaj szałwię i wymieszaj dokładnie. 7. Ugotowane pierogi podawaj z palonym masłem, szałwią i ewentualnie z tartym parmezanem.
Smacznego!
Woda źródlana Mama i ja Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku. Strona www: https://wodadladziecka.pl/
/źródło - / |
Poprawiony: czwartek, 27 października 2022 19:57 |