Orientalny ryż basmati z kurczakiem
Basmati to jeden z najszlachetniejszych gatunków ryżu. Dziś przygotowaliśmy inspirację i przepis na niezwykle aromatyczny ryż orientalny z dodatkiem kurczaka i dużej ilości przypraw, m.in. kardamonu, cynamonu, goździków i imbiru. Smacznego!
Składniki:
* 200g (2 saszetki) ryżu basmati (np. Britta) * 3 nasiona kardamonu * 5 goździków * kawałek kory cynamonu * 1 liść laurowy * 500g mięsa z uda kurczaka * 2 cebule * 1-2 różyczki brokułu * 2 ząbki czosnku * 2cm imbiru * 1 łyżka chili w proszku, kurkumy i garam masali * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 3 łyżki jogurtu * 1-2 łyżki siekanej świeżej kolendry * sól
Metoda:
1. Kurczaka dzielimy na duże kawałki umieszczamy w dużej misce i doprawiamy, jogurtem, koncentratem, chili, kurkumą, garam masalą, startym na tarce imbirem i czosnkiem oraz łyżeczką soli. Pozostawiamy do marynowania co najmniej na 2 godziny. 2. Cebulę kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze części. 3. Do garnka nalewamy 2 litry wody. Dodajemy kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy oraz dwie łyżeczki wody. Wodę zagotowujemy, ryż wysypujemy z torebek do wody i gotujemy 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy ryż na sicie. 4. Kurczaka razem z marynatą umieszczamy w garnku, gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając. 5. Cebulę smażymy około 10 minut na patelni aż się skarmelizuje. 6. Na kurczaka nakładamy warstwę posiekanej kolendry, cebuli i brokuł a na koniec przykrywamy całość warstwą ryżu. 7. Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu nie podnosząc przykrywki. 8. Po tym czasie wyłączamy ogień, całość mieszamy i podajemy ciepłe jako danie główne.
Więcej na www.britta.pl
/źródło - / |