Orientalny ryż basmati z kurczakiem
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 04 września 2022 16:53

Orientalny ryż basmati z kurczakiem

Basmati to jeden z najszlachetniejszych gatunków ryżu. Dziś przygotowaliśmy inspirację i przepis na niezwykle aromatyczny ryż orientalny z dodatkiem kurczaka i dużej ilości przypraw, m.in. kardamonu, cynamonu, goździków i imbiru. Smacznego!


Składniki:

* 200g (2 saszetki) ryżu basmati (np. Britta)
* 3 nasiona kardamonu
* 5 goździków
* kawałek kory cynamonu
* 1 liść laurowy
* 500g mięsa z uda kurczaka
* 2 cebule
* 1-2 różyczki brokułu
* 2 ząbki czosnku
* 2cm imbiru
* 1 łyżka chili w proszku, kurkumy i garam masali
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 3 łyżki jogurtu
* 1-2 łyżki siekanej świeżej kolendry
* sól

Metoda:

1. Kurczaka dzielimy na duże kawałki umieszczamy w dużej misce i doprawiamy, jogurtem, koncentratem, chili, kurkumą, garam masalą, startym na tarce imbirem i czosnkiem oraz łyżeczką soli. Pozostawiamy do marynowania co najmniej na 2 godziny.
2. Cebulę kroimy w talarki. Brokuł dzielimy na mniejsze części.
3. Do garnka nalewamy 2 litry wody. Dodajemy kardamon, goździki, cynamon, liść laurowy oraz dwie łyżeczki wody. Wodę zagotowujemy, ryż wysypujemy z torebek do wody i gotujemy 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy ryż na sicie.
4. Kurczaka razem z marynatą umieszczamy w garnku, gotujemy przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
5. Cebulę smażymy około 10 minut na patelni aż się skarmelizuje.
6. Na kurczaka nakładamy warstwę posiekanej kolendry, cebuli i brokuł a na koniec przykrywamy całość warstwą ryżu.
7. Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu nie podnosząc przykrywki.
8. Po tym czasie wyłączamy ogień, całość mieszamy i podajemy ciepłe jako danie główne.


Więcej na www.britta.pl

/źródło - /