Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu
Czy istnieje coś bardziej kojącego niż gorąca zupa w chłodny jesienny dzień? Chikhirtma to tradycyjna gruzińska potrawa, która na pierwszy rzut oka przypomina rosół. Idealnie sprawdzi się jako antidotum na melancholię. Jak ją przyrządzić?
Składniki: • 1 kg piersi z kurczaka • 8 szklanek wody • 2 łyżki masła • 1 duża cebula • 1 łyżka mąki • 1 łyżka soli • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry • ½ łyżeczki mielonego cynamonu • 2 jajka • sok z jednej cytryny • świeżo zmielony czarny pieprz • posiekana świeża kolendra, mięta lub koperek Przygotowanie: Oczyszczoną pierś z kurczaka umieść w garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje (20-30 min). Wyjmij mięso, przecedź bulion przez sito o drobnych oczkach i odstaw go. Rozdrobnij mięso na kawałki wielkości kęsa. Posiekaj cebulę na drobne kawałki i usmaż na maśle w dużym garnku. Usmażoną cebulę posyp mąką, solą, kolendrą i cynamonem, dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Następnie dodaj przecedzony bulion do cebuli i doprowadź do wrzenia. W osobnej misce połącz ze sobą roztrzepane jajka, sok z cytryny i jedną szklankę podgrzanego bulionu. Mieszając w trakcie wlewania, dodaj masę jajeczną do zupy. Wrzuć kawałki kurczaka i kontynuuj gotowanie aż zupa się podgrzeje. Zupę podawaj w płytkich miseczkach posypaną odrobiną czarnego pieprzu i posiekanych ziół. Chikhirtma idealnie będzie komponować się z gruzińskim białym półwytrawnym winem Marani Telavuri.
O Marani: Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/
/źródło - / |