Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 30 września 2021 09:18

Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu

Czy istnieje coś bardziej kojącego niż gorąca zupa w chłodny jesienny dzień? Chikhirtma to tradycyjna gruzińska potrawa, która na pierwszy rzut oka przypomina rosół. Idealnie sprawdzi się jako antidotum na melancholię. Jak ją przyrządzić?


 

Składniki:
• 1 kg piersi z kurczaka
• 8 szklanek wody
• 2 łyżki masła
• 1 duża cebula
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka soli
• 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• 2 jajka
• sok z jednej cytryny
• świeżo zmielony czarny pieprz
• posiekana świeża kolendra, mięta lub koperek
Przygotowanie:
Oczyszczoną pierś z kurczaka umieść w garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje (20-30 min). Wyjmij mięso, przecedź bulion przez sito o drobnych oczkach i odstaw go. Rozdrobnij mięso na kawałki wielkości kęsa.
Posiekaj cebulę na drobne kawałki i usmaż na maśle w dużym garnku. Usmażoną cebulę posyp mąką, solą, kolendrą i cynamonem, dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Następnie dodaj przecedzony bulion do cebuli i doprowadź do wrzenia.
W osobnej misce połącz ze sobą roztrzepane jajka, sok z cytryny i jedną szklankę podgrzanego bulionu. Mieszając w trakcie wlewania, dodaj masę jajeczną do zupy. Wrzuć kawałki kurczaka i kontynuuj gotowanie aż zupa się podgrzeje.
Zupę podawaj w płytkich miseczkach posypaną odrobiną czarnego pieprzu i posiekanych ziół. Chikhirtma idealnie będzie komponować się z gruzińskim białym półwytrawnym winem Marani Telavuri.


O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

 

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 30 września 2021 09:28