Sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazylią
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 15 maja 2021 21:22

Sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazylią

Kolorowo, smacznie, zdrowo - taka jest właśnie wiosenna sałatka z dodatkiem słodkich truskawek, delikatnej ricotty, doprawiona listkami świeżej bazylii. Możesz przełożyć ją do pojemnika i wziąć ze sobą do pracy (doskonale sprawdzi się w roli lekkiego lunchu) lub rozkoszować się jej smakiem podczas kolacji z domownikami. Bez względu na okoliczności smak sałatki cieszy tak samo.

Składniki (1 porcja)
• garść ulubionej sałaty
• 50 g ricotty
• 3–4 średnie truskawki
• 1 łyżka oleju Rapso (lub według uznania)
• 1/4 łyżeczki soku z cytryny
• kilka listków bazylii
• sól, pieprz

Wykonanie
1. Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
2. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry.
3. Wyłóż na talerz sałatę, truskawki, ricottę oraz bazylię.
4. Na koniec całość skrop olejem, sokiem z cytryny oraz posól i popieprz.
5. Podawaj od razu po przygotowaniu potrawy.

/źódło - /