Pomysł na lekką, wiosenną przekąskę: sakiewki z szynką Dębową, gruszką i serem feta
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 13 maja 2021 21:23

Pomysł na lekką, wiosenną przekąskę: sakiewki z szynką Dębową, gruszką i serem feta

Po długiej zimie czas odstawić kaloryczne posiłki i zastąpić je lekkimi, pożywnymi przekąskami Nie potrzebujesz wiele – wystarczą odpowiednie produkty, odrobina fantazji i ciekawy przepis. Zainspiruj się naszą propozycją na pyszne sakiewki z szynką Dębową i gruszką, faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi.


Wiosną warto zmienić jadłospis i wprowadzić do niego więcej warzyw i owoców, które urozmaicą codzienną dietę. Możesz poeksperymentować w kuchni i sprawić, aby na Twoim talerzu zrobiło się bardziej kolorowo i różnorodnie. Jeśli lubisz wyraziste smaki to połączenie delikatnej szynki z gruszką i serem feta z kawałkami orzechów włoskich na pewno przypadnie Ci do gustu. Pamiętaj, że potrawy powinny być nie tylko smaczne, ale także pięknie się prezentować, ponieważ jak głosi znane powiedzenie – najpierw jemy oczami. – Aby przekąska miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. Dębową ZM Pekpol, która jest wyjątkowo soczysta i krucha. Takie mini danie sprawdzi się o każdej porze dnia i zaspokoi niewielki głód – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Sakiewki z szynki Dębowej ZM Pekpol z gruszką faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi

Składniki:
* szynka Dębowa ZM Pekpol
* 3 gruszki
* 1 opakowanie serka feta
* 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
* 1 łyżka posiekanego rozmarynu
* rukola do ozdoby
* sól i pieprz
Przygotowanie:
Z szynki wykroić plastry o grubości maksymalnie 0,5 cm. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ser feta wymieszać z orzechami i rozmarynem. Nadziać gruszki serem. Szynkę zawinąć wokół gruszek i spiąć wykałaczkami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu udekorować rukolą. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

/źródło - /