Noworoczne drinki z bąbelkami
Szampan lub bardziej popularne wino musujące to nieodzowny element sylwestrowego wieczoru. Symboliczny wystrzał korka z butelki oznajmia nadejście nowego roku. Bąbelkowy trunek można podawać w wysokich kieliszkach czysty lub wybrać formę drinków, urozmaiconych ulubionymi dodatkami.
PRZEPIS: DRINK GINGER SPARKLER Składniki 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry 100 g cukru 60 g wody 1 butelka wina musującego, typu Prosecco (750 ml) Przygotowanie 1. Imbir, rozdrobnić (np. w urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix® 5 s/obr. 5, następnie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego). 2. Dodać cukier i wodę, gotować 6 min (Thermomix® 6 min/100°C/obr. 0.5). Przecedzić do dzbanka przez sitko o drobnych oczkach, odstawić do całkowitego ostudzenia. 3. Do 8 kieliszków do szampana wlać po 1 łyżce ostudzonego syropu imbirowego, uzupełnić winem musującym. Delikatnie wymieszać. 4. Drink Ginger Sparkler podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Pozostały syrop imbirowy można wykorzystać do napojów, drinków lub deserów.
PRZEPIS: KOKTAJL ROSSINI Składniki 300 g truskawek 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 80 g cukru 100 g kostek lodu 100 g szampana, plus dodatkowa ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g) lub 100 g wina musującego, białego, plus dodatkowa ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g) Przygotowanie 1. Truskawki, sok z cytryny, cukier, lód i 100 g szampana, zmiksować (Thermomix®: 1 min/obr. 10.) Przelać do 6 kieliszków do szampana, kieliszki uzupełnić do pełna pozostałą ilością szampana (ok. 65 g na porcję). 2. Koktajl Rossini podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
PRZEPIS: KOKTAJL MIMOSA Składniki 100 g wina musującego, białego, plus ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g) lub 100 g szampana, plus ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g) 250 g pomarańczy, obranej, pokrojonej na kawałki, zmrożonej (patrz wskazówka) 100 g likieru pomarańczowego (np. Cointrau® lub Grand Marnier®) Przygotowanie 1. Do naczynia wlać 100 g wina musującego, dodać pomarańczę i likier pomarańczowy, zmiksować (Thermomix®10 s/obr. 7). 2. 4 kieliszki do szampana wypełnić do ok. ⅔ wysokości winem musującym (ok. 100 g na porcję), następnie uzupełnić do pełna zawartością naczynia miksującego. 3. Koktajl Mimosa podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Wskazówka Przed przystąpieniem do przygotowania przepisu pomarańcze pokroić na 2-3 cm kawałki, następnie rozłożyć na tacy w jednej warstwie lub przełożyć do woreczka i zmrozić ok. 1 godz. Aby zaoszczędzić czas można pominąć mrożenie pomarańczy i zmiksować składniki z lodem.
/źródło - / |