Wina wegańskie |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 13 października 2020 12:04 |
Wina wegańskieChoć wino jest wytwarzane jedynie z winogron i drożdży to jednak nie zawsze jest ono produktem, który możemy określić jako w 100% pochodzenia roślinnego. Co sprawia, że jedno wino możemy nazwać wegańskim a inne nie?
Według najnowszych danych już 10% Polaków jest wegetarianami a 4% weganami. Wraz ze wzrostem popularności na wegetariańskie i wegańskie produkty spożywcze, na etykietach win również zaczęły pojawiać się oznaczenia wyróżniające jego w pełni roślinne pochodzenie, dlatego każde wino możemy określić jako wegetariańskie, ale już nie każde może otrzymać miano wegańskiego: Jakich składników używa się tradycyjnie w procesie winifikacji?Do najpopularniejszych substancji klarujących wino należą białka kurzych jaj i kazeina, czyli białka występującego w krowim mleku. Wśród innych, popularnych specyfików jest żelatyna, olej rybny, czy chityna ze skorupiaków. Wśród innych produktów pochodzenia zwierzęcego wykorzystywanych przy produkcji wina są wosk pszczeli używany do uszczelniania butelek i aglomerowane korki, które wykorzystują kleje na bazie mleka. Przy produktach wegańskich nie powinno też stosować się nawozów i środków ochrony roślin pochodzenia zwierzęcego. Wskazówki przydatne przy poszukiwaniu win wegańskichCertyfikat jak wiadomo kosztuje, więc nie każdy producent pomimo wytwarzania win w duchu wegańskim decyduje się na oficjalne oznaczenie literką V ze słonecznikiem. W sieci można już znaleźć dedykowane winom wegańskim strony internetowe i aplikacje wraz z wyszukiwarkami, gdzie jest możliwość sprawdzenia, czy dany tytuł jest winem wegańskim. Innym sposobem jest sprawdzenie informacji o ulubionych producentach, czy importerach, by znaleźć winne perełki w ich ofercie. Pomocne mogą okazać się także poniższe informacje:1. Oznaczenie „vegan friendly” lub „przyjazne dla wegan” nie jest oficjalnym certyfikatem, ale powinno świadczyć o tym, że wino jest wegańskie. /źródło - |